Kraški ovčar je zelo inteligenten pes. Foto: MMC RTV SLO
Kraški ovčar je zelo inteligenten pes. Foto: MMC RTV SLO


Kot namiguje že ime, kraški ovčar izhaja s Krasa, njegova glavna naloga pa je bila, da je zadržal volkove in druge plenilce stran od ovac. Je odličen čuvaj, zaradi česar ga številni ljudje – na žalost – obsodijo na življenje na verigi ob svojih hišah.

O kraških ovčarjih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Najizrazitejša lastnost tega mogočnega psa je sicer njegova glava, izraz ima vselej prijazen. Je zelo inteligenten, dober družinski pes, otroke ima rad, a le – tako kot je to pri vseh živalih – če z njimi v mladosti ni imel slabih izkušenj.
Kren s kraševcem začel delati povsem po naključju
"S kraškimi ovčarji smo se začeli ukvarjati leta 1999. Prej smo imeli ovčjaka, zelo lepega. Srečo smo imeli, da je imel kraški ovčar, ki je prišel v našo hišo, izjemne odlike. Bil je zelo standardiziran, karakter je imel krasen. Lahko bi rekel, da smo s tem kraševcem začeli delati povsem slučajno. Šel sem v malo šolo, ki jo priporočam vsakemu. Pes in človek sta določen tim, gospodar mora vedeti, kdaj in kako se ravna s svojim kužkom," je dejal Viktor Kren in dodal: "Doma imamo 10 let staro psičko, kužka – njenega sina –, ki je star pet let in mamico, ki je stara dve leti. Imamo še veliko mlado družino, to so mladi kraški ovčarji, vsi so enotni. Imajo manjše karakterne razlike, a to lahko vidijo samo poznavalci, ki se s tem ukvarjajo."

Kraški ovčarji, sinovi burje
Kraški ovčar, slovenski ponos
Kraški ovčarji, sinovi burje
Kraški ovčar, slovenski ponos