Masaža na pse deluje blagodejno. Foto: MMC RTV SLO
Masaža na pse deluje blagodejno. Foto: MMC RTV SLO
Tjaša Zajšek
Tjaša Zajšek se je izobraževala na Dunaju, kjer je glede masaže psov že vse utečeno. "Tam sodelujejo s klinikami, tudi veterinarji to priporočajo po določenih ortopedskih posegih. Ljudje se tega nekako bolj že zavedajo in vedo, da lahko uporabljajo tudi druge stvari, da svojim kužkom pomagajo pri hitrejšem okrevanju," je poudarila. Foto: MMC RTV SLO

Zakaj bi se človek sploh odločil zmasirati svojega psa? Razlogov je več. Prek masaže se žival popolnoma sprosti in človeku še bolj zaupa, deluje blagodejno, priporočljiva je po operativnih posegih, prav tako pa se zanjo lahko skrbniki psov odločijo tudi zaradi preventive.

O masaži psov
Pod člankom si lahko ogledate prispevek Mojce Recek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo sicer lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Trajanje posamezne terapije do ene ure

"Pri preventivi se lahko zaznajo manjše nepravilnosti, ki bi pozneje lahko privedle do težav. Izvaja pa se tudi, ko imajo kužki že kakšne težave, recimo pri displazijah, bolečinah, pri težavah gibalnega aparata, po operacijah, za lažje in hitrejše okrevanje," je poudarila Tjaša Zajšek, sogovornica v oddaji O živalih in ljudeh, in razložila, da se mora pes pred masažo najprej umiriti, spoznati in se privaditi na prostor. Šele nato se masaža lahko tudi začne - najprej z božanjem, "da se navadi in da vidi, da mu ne bo nič hudega". Sledijo prijemi, ki so odvisni od težav, ki jih ima žival. "Trajanje takšne masaže je odvisno od velikosti psa. Pri manjših psih je to približno pol ure, pri večjih pasmah pa kakšna ura," je dodala Zajšek.
Masaža psom prija in jim koristi
Masaža je priporočena za vsakega psa, še posebej za tiste s težavami in za starejše pse, ki že težje vstanejo. "Če je displazija hujša, se lahko občuti predvsem težava pri gibalnem aparatu. Vse se lahko opazi že pri hoji," je dejala Zajšek in pojasnila, da je pogostost masaž odvisna od vsake živali posebej. Za preventivo po ena masaže na dva ali tri mesece, tistim psom z določenimi težavami pa je svetovano zaporedje terapij, denimo šest v razmiku desetih dni. "Po navadi se kužki med masažo sprostijo. Paše jim, jim koristi. Imajo v redu izkušnje, se sprostijo in uživajo," je še poudarila.

Masaža psov se izvaja predvsem zaradi preventive
Masaža psov se izvaja predvsem zaradi preventive