Med letoma 1940 in 1945 je ta pasma, ki so jo vendarle uradno priznali leta 1971, skoraj izginila. Foto: Mateja Jakopič Tratnik
Med letoma 1940 in 1945 je ta pasma, ki so jo vendarle uradno priznali leta 1971, skoraj izginila. Foto: Mateja Jakopič Tratnik

To je zelo zdrava pasma, predvsem zaradi njihovega matičnega kluba na Nizozemskem. Za vzrejo zahtevajo določene zdravstvene teste in prav zato je to zelo zdrava pasma.

Mateja Jakopič
Schapendoes
Schapendoesom je poleti zaradi kožuha zelo vroče, zato imajo zelo radi bližino vode, v kateri se lahko shladijo. Foto: MMC RTV SLO

"Pasma je dosti mlada. Prihaja iz Nizozemske. To so ovčarski psi. Psi, ki so pač pasli ovce in jih na Nizozemskem še vedno. Pasma je bila mednarodno priznana šele leta 1971, tako da je zelo mlada. Nizozemci zelo lepo skrbijo zanjo. Lepo skrbijo za vzrejo, imajo kar močen zdravstveni nadzor nad kužki, tako da je to zelo luštna, zdrava pasma," je uvodoma dejala Mateja Jakopič, ki ima doma tri schapendoese - Bello, Mon Ami in Didido.

Dovoljene so vse barve in oblike
Nizozemski ovčji kodri lahko živijo do 15 let. "So srednje veliki kužki. Lepo, da se jih opazi, ravno dosti so majhni, da gredo lahko čisto povsod z nami," je dejala Jakopičeva in poudarila, da so v opisu pasme dovoljene vse barve in oblike: "Se pravi, ni predpisano, kje mora biti bela ali rjava. Tega pri tej pasmi ni. Zaželena je pa sivo-črna barva, je tudi pogostejša in zanimivo je, da so mladički - ko se skotijo - belo-črni. Redko kateri se skoti sivo-črn. Potem pa z dnevi vidiš, kako od spodaj prihaja siva barva."

Dlaka ni svilnata, je rahlo valovita
Schapendoesi, ki so vzdržljivi, agilni in hitri psi, imajo daljšo dlako, dolgo dobrih sedem centimetrov, lahko tudi več. Dolg kožuh štrli vstran v šopih, zato so psi od zadaj videti tudi nekoliko bolj široki. "Videti so kot kosmatinci s tisto veliko glavo, ampak prihajajo s severa, in tam so vremenske razmere pač takšne, da mora biti opremljen s kožuhom. Dlaka ni svilnata, je rahlo valovita. Nega je dokaj preprosta," je dodala in pojasnila, da je treba psa razčesati na vsakih deset dni, pri mladičih, ki menjajo dlako, pa je priporočljivo pogostejše česanje. Schapendoesi so zelo pozorni in prijazni psi, vendar pa ne gredo k vsakemu človeku. "Prej bi rekla, da jih ljudje sploh ne zanimajo. Gredo mimo," je pojasnila. Psi so zelo igrivi, tudi v zrelih letih, prav tako so zelo učljivi, čeprav učenje nikoli ne sme potekati s silo. "Potem se zaprejo in ne gre več naprej. Učenje poteka s pomočjo hrane, z igračo, predvsem s pomočjo hrane, zato ker je za nas bolj preprosto, na žalost. Boljše bi bilo z igračo, ker so grozni požeruhi. Treba je paziti na težo," je opozorila.

Poleti jim je vroče, radi imajo bližino vode
Schapendoesi, ki imajo veliko odlakano glavo z brki in brado, imajo pogumen značaj, so pametni, prijateljski, zvesti in veseli. Na neznance utegnejo lajati, vendar nikoli niso napadalni in se do njih načeloma vedejo nekoliko zadržano. Bolj kot to, kje živijo, jim je pomembna bližina skrbnika. Potencialnih težav z zdravjem tako rekoč ni. "To je zelo zdrava pasma, predvsem zaradi njihovega matičnega kluba na Nizozemskem. Za vzrejo zahtevajo določene zdravstvene teste in prav zato je to zelo zdrava pasma. Imamo posebne teste za oči, bolezni oči, slikamo kolke," je še dejala Jakopičeva. Tej pasmi je poleti zaradi kožuha zelo vroče, zato imajo zelo radi bližino vode, v kateri se lahko shladijo. Še posebej pa jim je ljubo uživanje in igranje v snegu.

To je zelo zdrava pasma, predvsem zaradi njihovega matičnega kluba na Nizozemskem. Za vzrejo zahtevajo določene zdravstvene teste in prav zato je to zelo zdrava pasma.

Mateja Jakopič
Schapendoes - nizozemski ovčji koder
Schapendoes - nizozemski ovčji koder