Sivi žako (lat. Psittacus erithacus) je papiga srednje velikosti, ki lahko zrase do 33 cm, težka pa je okoli 400 gramov. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Sivi žako (lat. Psittacus erithacus) je papiga srednje velikosti, ki lahko zrase do 33 cm, težka pa je okoli 400 gramov. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

V kombinaciji s sposobnostjo oponašanja zvokov je to za človeka še posebej zanimivo. Ezio Eler iz Hrvatinov je bil pomorščak, prvega žakoja je dobil kot darilo in bil je med prvimi s takšno ptico v Sloveniji.

Sivi žakoji najbolj govoreče papige
Z vzrejo se ukvarja ljubiteljsko. Povedal je, zakaj so mu te papige tako všeč. "V glavnem zaradi njihove inteligence. Govori se, da imajo inteligenco šest ali sedem let starega otroka," je dejal in poudaril, da so sivi žakoji poznani kot najbolj govoreče papige. Prav tako tudi najbolje oponašajo človeški glas. Tistim, ki bi želeli imeti žakoja, sporoča: "Priporočam, da vzamejo mlado papigo, nikakor ne stare - staro nekje od tri do osem mesecev. Vsekakor tako, ki je vzgojena doma, vzeta iz gnezda stara dva ali tri tedne in potem vzgojena z ročnim hranjenjem."
Pri prehrani previdnost ni odveč
Po približno devetih mesecih je tudi zelo težko ugotoviti starost ptice, zato nam lahko prodajo tudi staro več deset let, je opozoril. Pojasnil je še, da je treba biti pri izbiri prehrane zelo previden, saj je vrsta zelo občutljiva za bolezni zaradi pomanjkanja hranilnih snovi. Eler ima svoje žakoje pozimi v velikih kletkah, poleti pa jih izpusti v večji prostor zunaj hiše. Kar sedem ptičev ima v hiši tudi družina Venije Dujmovič, med njimi tudi dva žakoja. Pticam je treba vsakodnevno priskrbeti hrano in svežo vodo, prav tako je treba ptice redno tudi okopati in jim očistiti kletko. Sivi žakoji so sicer zelo požrešni, zato previdnost ni odveč. "Jedo svoja semena, tista, ki jih prodajajo za žakoje. Pravzaprav jedo vse, na primer sadje, in vse, kar jemo mi, tudi pico in palačinke," je dejala Dujmovičeva.
Nad temi vrstami papig je navdušena tudi njena hčerka Zoja, ki ima ptice rada zaradi tega, "ker so zelo ljubke, veliko govorijo in se rade crkljajo".

Celotnemu pogovoru o sivih žakojih v oddaji Živalski blues, ki je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper, lahko prisluhnete spodaj.

Živalski blues: Sivi žako
Živalski blues: Sivi žako