Srednje veliki šnavcer zraste od 44 do 50 cm. Foto: MMC RTV SLO
Srednje veliki šnavcer zraste od 44 do 50 cm. Foto: MMC RTV SLO


"Letos imamo 12 mladičkov - tri deklice in devet fantkov. So pa to srednji šnavcerji, ki so pri nas zelo redki, a vseeno najboljši psi," je dejala Biljana Kurent. Pri Kurentovih so mladički, stari štiri tedne. Skrb za njih vsekakor na začetku ni preprosta, ker jih morajo hraniti kot dojenčke, saj njihova mama ne proizvede dovolj mleka.

O šnavcerjih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


"Po dobrih dveh tednih smo prvo noč prespali in nočni obrok prekinili. Sploh bo pa krasno, ko se bodo prosto gibali v ogradi. Zdaj smo jih bolj ali manj samo prehranjevali,"
je povedala Kurentova.
To so "kavč" psi
Šnavcerji po besedah Kurentove psihično in fizično zbolijo, če so osamljeni oziroma če jih skrbnik ignorira ali zanemarja. "Jaz jih imenujem 'kavč' psi, to so psi, ki morajo absolutno živeti z ljudmi," je dejala. "Niso za v pesjake! So izjemno inteligentni, vodljivi, zvesti, dobri čuvaji in izredno se navežejo na lastnika. Srednji šnavcerji so imenovani originalni šnavcerji. Iz njih so potem izšli še pritlikavi, ki so jih naredili ljudje, in veliki šnavcerji." Odrasli šnavcerji so težki od 15 do 20 kilogramov. Dlaka jim ne odpada, nimajo vonja, potrebujejo pa frizerja. "Nimajo poddlake, da bi se pozimi lahko ogreli z njo. Potrebujejo frizerja, da jim uredi ta lepi negovani smrček in čopek na glavi," je poudarila Kurentova.
Šnavcer zelo navezan na lastnika
Morebitni skrbniki morajo pred prihodom psa vedno preveriti, ali jim bo značaj živali ustrezal, ali bodo imeli dovolj časa za oskrbo in ukvarjanje z živaljo, ključni so predvsem prvi dnevi, ko se pes pripelje domov. "Lastnik ga mora v prvem trenutku postaviti na zadnje mesto v krdelu, v svoji družini. Od tistega trenutka bo pes popolnoma vdan. Ubogal bo. Potrebuje pa meje, verjetno vsi potrebujejo meje. Ta sicer ne potrebuje mej, da ne bi bil nevaren drugim ljudem, ampak najlepše je sobivati s psom, ki ve, kaj lahko, in lastnika obožuje. Vzgajati ga ni treba kaj dosti. Ni težaven, ker je navezan na lastnika in zelo ljubeč," je sklenila Kurentova.

Številčna družina srednjega šnavcerja
Številčna družina srednjega šnavcerja