Ljudje si radi okrasimo bivalni prostor s sobnimi rastlinami, ki pa so lahko zelo nevarne za domače živali. Foto: BoBo
Ljudje si radi okrasimo bivalni prostor s sobnimi rastlinami, ki pa so lahko zelo nevarne za domače živali. Foto: BoBo
Lilija
Lilije so za mačke zelo strupene. "Vsi deli rastlin, že list od lilije lahko pri muci povzroči smrt, toksičen pa je tudi cvetni prah," je opozorila dr. Natalija Hercog Gerbec. Foto: BoBo


Deli rastlin sobnih lončnic so lahko različni, je pojasnila dr. Natalija Hercog Gerbec: "Vsebujejo lahko različne toksine in jih lahko v različnih delih tudi različno kopičijo. Toksična je lahko sama čebulica, listi, cvetovi, pri lilijah pa celo cvetni prah."

O nevarnih sobnih rastlinah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Zastrupitvam izpostavljene mlade živali

Tveganju za zastrupitev so izpostavljene predvsem mlade živali, ki so zelo radovedne in velikokrat rade raziskujejo in okušajo okolico okrog sebe. Mačke, ki živijo v stanovanju, se lahko na tak način kratkočasijo, lahko pa si s tem tudi želijo omiliti prebavne težave. Toda, če nimajo na voljo trave, se lahko lotijo katere koli druge zelene rastline. "Če opazimo, da imajo živali potrebo po tem, da bi jedle travo, jim jo moramo ponuditi ali posaditi," je predlagala Hercog Gerbčeva.
Kako prepoznati zastrupitev?
Znaki zastrupitev so različni, skrbniki živali morajo biti pozorni predvsem na otekanje jezička in ustnic, lahko pride tudi do draženja kože. Lahko se pojavijo tudi gastroenteralni znaki (bruhanje, slinjenje, (krvava) driska in neješčnost) in/ali živčni znaki (živali se slabo počutijo, hodijo nekoordinirano, možni so krči). V nekaterih primerih lahko nastanejo še težave z dihanjem in celo odpovedi srca. "Takoj ko postavimo sum, da se je žival zastrupila, je treba kontaktirati veterinarja. Rastlino, ki jo sumimo, moramo vzeti s seboj ali jo fotografirati, da bomo lahko skupaj dorekli, kako nevarna je ta rastlina," je dejala Hercog Gerbčeva in pomirila: "Vse rastline niso tako kritične, da bi živali zaradi tega poginile." Uro in pol po zaužitju rastline lahko veterinar živali izprazni želodček in tako zaustavi vsrkavanje toksinov, preostala terapija pa je usmerjena predvsem na blaženje simptomov, je dodala.
V spodnjem videu preverite, katere rastline utegnejo ob zaužitju škodovati vašim hišnim ljubljenčkom!

Nevarno sobivanje sobnih rastlin in domačih živali
Nevarno sobivanje sobnih rastlin in domačih živali