Stres najpogosteje vodi v bolezni kože oziroma v izgubo dlake (psihogena alopecija) in v vnetje spodnjih sečil (sečnega mehurja in sečnice). Foto: BoBo
Stres najpogosteje vodi v bolezni kože oziroma v izgubo dlake (psihogena alopecija) in v vnetje spodnjih sečil (sečnega mehurja in sečnice). Foto: BoBo

Sogovornica veterinarka Natalija Hercog Gerbec iz Veterinarske klinike Pika v Mariboru se strinja, da se lastniki pogosto ne zavedajo, da so nekateri bolezenski znaki povezani s stresom. Hkrati meni, da so med vsemi živalmi prav mačke tiste, ki so še posebej nagnjene k stresu. Še posebej tiste, ki živijo z nami v stanovanju.

Veliko dejavnikov stresa
Dejavniki stresa so na primer: odhod lastnika na dopust, preselitev mačke v drugo okolje, prihod novega družinskega člana, dojenčka ali partnerja in prihod nove živali. Mačke tudi ne marajo hrupa, med drugim glasnih gradbišč ali glasnih sosedov. Tudi dolgčas jih lahko najeda. Zlasti tiste mačke, ki živijo v stanovanju in nimajo dovolj dražljajev, ki bi jim preganjali dolgčas. Zato je pomembno, da ima mačka živalsko družbo ali da si za igro zanjo vzame čas tudi lastnik. Ne nazadnje je za mačko velik stres tudi obisk pri veterinarju.

Za idiopatsko okužbo ne moremo dokazati vzroka
Stres najpogosteje vodi v bolezni kože oziroma v izgubo dlake (psihogena alopecija) in v vnetje spodnjih sečil (sečnega mehurja in sečnice). Muca se zato, da bi se pomirila, liže in ji zato odpada dlaka. Tudi na splošno se lahko začne obnašati drugače: je plašna, se skriva ali postane agresivna in razdražljiva. Maček lahko začne markirati, četudi je kastriran in navajen čistoče. Vnetje sečil vodi v uriniranje po vsem stanovanju in je lahko boleče. Mačka pri uriniranju lahko mijavka ali se napenja, zato lastniki pogosto menijo, da jo muči zaprtje. Pri vnetju spodnjih sečil zaradi stresa načeloma ne gre za bakterijsko, temveč za tako imenovano idiopatsko okužbo, za katero ne moremo dokazati vzroka. Najboljša rešitev je vsekakor sprememba načina mačjega življenja.

O vsem tem podrobneje in slikoviteje v posnetku, ki ga lahko poslušate na naslednji povezavi. Prihodnjič pa bomo govorili o tem, kako imajo mačke rade organizirano življenje (tudi zato, da se že na daleč ognemo stresnim položajem). Oddaji Živalska sreda lahko prisluhnete vsako sredo ob 11.25 na Radiu Maribor.

Živalska sreda: Stres pri mačkah
Živalska sreda: Stres pri mačkah