Supanje s psom je lahko zelo prijetna vodna aktivnost z vašim štirinožnim prijateljem. Foto: MMC RTV SLO
Supanje s psom je lahko zelo prijetna vodna aktivnost z vašim štirinožnim prijateljem. Foto: MMC RTV SLO

Predstavljamo vam šport, ki ga imajo radi tudi psi, še posebej tisti, ki imajo radi vodo. "Gre za veslanje na deski. Stoje. Po angleško je to 'stand up paddle', kratica SUP s psom potem oziroma sup s psom," je pojasnila Suzana Simenčič iz CaniVentur.

Počutiti se morate varno na deski
"V bistvu stojimo na deski, to je pač posebna deska, ki je temu namenjena, in veslamo. Lahko smo sicer na začetku tudi sede ali na kolenih, da se navadimo, da ulovimo ravnotežje, potem pa počasi vstanemo. Preden začnete supati, je priporočljivo, da obiščete kakšen tečaj ali pa vsaj kakšno spoznavno srečanje za sup, da vam inštruktorji, ki so za to usposobljeni, povedo, kako v bistvu ravnati z desko, kako veslati, da potem, ko greste na jezero ali pa morje ali pa reko, po tem vrstnem redu nekako, ste bolj varni," je dodala Simenčičeva in nadaljevala: "Tudi pri našem kužku, preden ga damo na desko, je fino, da se vi počutite varno na deski, ker boste enak občutek potem prenesli tudi na psa. Če ne boste znali supati in boste v bistvu nesigurni, vprašanje, če bo pes ostal z vami gor."

Treningi supanja
Seveda za supanje potekajo treningi. Ti so oblikovani tako, da najprej trenirajo na suhem. "Te vaje, ki jih pokažemo na naših srečanjih, lahko delate tudi doma. Ni nujno, da pridete k nam, pridete mogoče samo na tisto uvodno predavanje. Rekviziti, ki jih uporabljamo, so takšni, da jih lahko kupite, zelo pač praktično. In potem, ko se kuža na tistih rekvizitih nauči do neke mere, začnemo počasi uvajati desko, ampak tudi na suhem. Potem, ko gremo na vodo, je fino, da imate kakšnega pomočnika zraven - ali je to pač nekdo, ki se s tem ukvarja, ali je to kakšen družinski član, prijatelj, da vam desko drži. Namreč, ni fino, da kuža kar skoči na desko in se vam odpelje. Tu je en kup prigod, ki se vam lahko zgodijo, ki so mogoče na videz smešne, ampak zelo neprijetne lahko za vas ali pa za kužka. Lahko padete tudi tam, kjer ne bi želeli," je pojasnila.

Supajo lahko tudi psi, ki se bojijo vode
Pri supanju je pomembno, da je pes zdrav in da že v osnovi rad sodeluje s skrbnikom. "Zaželeno je, da zna kuža plavati oziroma da mu je voda ljuba, ni pa nujno. Na lanskih srečanjih smo namreč imeli kar nekaj psov, ki so se vode bali oziroma so bili dokaj nesigurni v vodi, pa so ta strah dokaj umilili, lahko rečem, zato je v bistvu tukaj en tak zelo simpatičen način, kako kužka spoznati z vodo in potem z vodno aktivnostjo, da mu bo res prijetna," je povedala.

Več o supanju s psom lahko izveste v spodnjem prispevku. Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Supanje s psom
Supanje s psom