Smokulja se hrani s kuščaricami, slepci in tudi z drugimi manjšimi kačami. Foto: MMC RTV SLO
Smokulja se hrani s kuščaricami, slepci in tudi z drugimi manjšimi kačami. Foto: MMC RTV SLO


Kače pri ljudeh po navadi vzbudijo občutke nelagodja, strahu, tudi groze, še posebej ko gre za strupenjače. Strah povzročajo tudi smokulje (Coronella austriaca), ki pa so nenevarne predstavnice gožev, pojasnjuje samostojni raziskovalec Milan Vogrin.

O smokuljah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Precej popadljivejša od gada

Smokulje z gadi zamenjujejo zaradi vzorca, ki ga ima kača na zgornji strani. "Čeprav na prvi pogled mogoče res deluje kot vzorec cik-cak, gre dejansko samo za dve liniji temnejših prog, ki, ko kača leze, hitro spominja na gada. Prav zaradi tega ljudje, povsem neupravičeno, smokuljo pobijajo, čeprav neupravičeno pobijajo tudi gade," je dejal Vogrin. Smokulja je v primerjavi z gadom sicer veliko popadljivejša. "Ko jo primemo, bo takoj ugriznila. Gad bolj grozi, sika in se celo umakne. Smokulja je bolj jezljiva kača, hitro popade, tako plen kot tudi našo roko," je dodal.

Smokulja se od gada najbolj loči po vzorcu na zgornji strani in tudi po glavi. "Tu je ta značilna proga ob očeh, ki se vleče od gobčka prek oči in nazaj. To je rjava lisa, ki je gad nima. Gad in naš modras imata zenice pokončne, ta pa okrogle, kar pomeni, da kača ni strupena."
Splošno razširjena vrsta
Smokuljo lahko zasledimo v dveh barvnih različicah, ki tudi določujeta spol. Pri samcih je obarvanost spodnje strani rjavkasto-rdeča, pri samicah pa siva. "Smokulja je specialist, kar zadeva prehranjevanje. Hrani se v glavnem s kuščaricami, slepci in tudi z drugimi manjšimi kačami. Ujame jih tako, da hitro napade, ujame z gobčkom in stisne, se ovije okrog, da plen lahko zaduši oziroma ga požre še živega." Smokulja sicer živi povsod, od nižin do visokogorja. "Rada ima kamniti del, različne nasipe, robove gozdov, jase, gramoznice, gre tudi v vrtove. Njeni sovražniki doma so mački, ki so strup za kačo in vse druge plazilce."
Če jo najdemo, je najbolje, da jo pustimo pri miru
Smokulja ni velika kača, zraste dobrega pol metra. V Evropi je splošno razširjena vrsta, razteza se od južne Švedske do Anglije, na jugu na Pirenejskem polotoku pa živi druga vrsta smokulje. V domačem vrtu ali na travniku jo bomo težko opazili. "Nerada je na soncu, je bolj sramežljiva. Če jo najdemo, je najbolje, da ne naredimo nič. Odplazila se bo stran," svetuje Vogrin.

Smokulja - nenevarna predstavnica gožev
Smokulja - nenevarna predstavnica gožev