Feri Lainšček s štirinožnim prijateljem Goldijem. Foto: MMC RTV SLO
Feri Lainšček s štirinožnim prijateljem Goldijem. Foto: MMC RTV SLO

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček je v oddaji O živalih in ljudeh, ki jo lahko spremljate vsako soboto ob 13.50 na Prvem programu Televizije Slovenija, spregovoril o strahu pred psi, ki ga je imel vse življenje, vse skupaj pa se je začelo spreminjati, ko je k hiši na hčerkino željo prišel psiček Goldi.

Pred sedmimi leti hčerki izpolnil željo
"V otroštvu sem imel slabo izkušnjo. Odraščal sem na vasi in nekoč me je napadel zelo hud pes. Po tistem sem imel strah pred psi. To je trajalo leta in leta, s tem se nisem niti spopadal, psov sem se izogibal. Potem si je pa pred sedmimi leti hčerka zaželela psa in seveda sem bil v precepu. Hčerki bi to zelo rad omogočil, zavedal pa sem se tudi tega svojega strahu. Kar nekaj časa je trajalo, da sem to premagal," je pojasnil Lainšček, ki je strah med drugim premagal s sprehodi in srečavanjem z drugimi psi v mestnem parku. Zgodba z družinskim psom Goldijem je zanj pravzaprav terapevtska. "Zelo sva se navezala, hčerka, pravzaprav vsi hodijo v službo, jaz pa hodim v eno tako čudno službo, ko nikamor ne hodim in sem veliko doma, in sva največ skupaj. Veliko časa preživiva skupaj, včasih gre tudi kam z mano. Vsekakor pa zjutraj in zvečer na sprehod, kar je zelo fino," je še povedal. "Izjemno je prijazen - z neko empatijo. Včasih me to prav preseneča, razumevajoč je do drugih psov in ljudi."

Sklenil je: "Z njim ni nobenih težav. Ponoči spi, zjutraj me pride zbudit. Če mu rečem, da bi še malo spal, gre nazaj spat in se vrne čez eno uro. Tega ga nisem učil. Res ima zelo prijeten karakter, zato se je tudi znašel v knjigi (Kuža Goldi gre na sprehod, op. a.)."

Feri Lainšček in njegov Goldi
Feri Lainšček in njegov Goldi