Bodoči veterinarski tehniki prakso opravljajo v šolski veterinarski ambulanti. Foto: MMC RTV SLO
Bodoči veterinarski tehniki prakso opravljajo v šolski veterinarski ambulanti. Foto: MMC RTV SLO


"Naša šola je del biotehniškega izobraževalnega centra, kjer imamo tri enote, ena od teh je tudi gimnazija in veterinarska šola," je na začetku povedala ravnateljica Gimnazije in veterinarske šole Marjana Mastinšek Šuštar.

O veterinarskih tehnikih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Dodala je, da je tehniška gimnazija pri njih usmerjena v naravoslovne predmete - v biotehnologijo, mikrobiologijo in laboratorijske vaje. "Na šoli imamo nekaj čez 560 dijakov, tako da smo srednje velika šola. Smo v krasnem okolju, v zelenju, tako da nas ne motijo avtomobili s ceste," je dejala.
Na šoli tudi dežurajo in skrbijo za živali
Program 'veterinarski tehnik' je zelo popularen, saj se zanj vsako leto odloči veliko število dijakov. Letos so med drugim izvedli tudi anketo, v kateri je samo eden izmed dijakov zapisal, da bo iskal zaposlitev takoj po končani šoli, medtem ko bodo drugi študij nadaljevali v naravoslovni smeri. Dijaki imajo sicer različne zadolžitve. "Tisti, ki smo v vivarističnem krožku, vsak dan pred šolo pridemo prej in smo med odmori večino časa v vivariju. Skrbimo za živali, tako da dnevno poskrbimo za svežo vodo in hrano," je pojasnila dijakinja Maruša Fon in dodala: "Delo si razdelimo, da imamo po navadi dva dežurna dijaka, ki poskrbita, da je opravljeno vse delo."
Praksa v šolski veterinarski ambulanti
Od januarja letos v sklopu šole deluje tudi šolska veterinarska ambulanta, ki je namenjena predvsem boljši praksi bodočih veterinarskih tehnikov. "Poskušamo narediti čim več za to, da delo, ki ga tudi sicer opravljajo veterinarski tehniki, pri nas opravijo dijaki bolj ali manj samostojno," je poudarila dr. Nuša Schumet, vodja šolske veterinarske ambulante, in sklenila: "Dijaki so v ambulanti cel delovnik - torej od 8.00 pa do 15.00. Menjajo se tedensko. Enkrat na teden pridejo na vrsto in opravijo toliko in toliko ur prakse v ambulanti."

Na obisku pri bodočih veterinarskih tehnikih
Na obisku pri bodočih veterinarskih tehnikih