Na leto oskrbijo od dve do štiri želve karete. Foto: MMC RTV SLO
Na leto oskrbijo od dve do štiri želve karete. Foto: MMC RTV SLO



"Tudi morje je postalo prometno. Najrazličnejša plovila, mreže, trnki in pa seveda plastične vrečke so velika nevarnost za njih. Plastične vrečke včasih zamenjajo za hrano in jih požrejo. Lahko se ujamejo v ribške mreže, si jih ovijejo okoli okončin, ki jim močno zatečejo in odmrejo. Potem so pa tu še mehanične poškodbe," je pojasnil dr. Zlatko Golob iz Zavetišča za prostoživeče in zaščitene živali.

"Želva je bila poškodovana z ostrim predmetom, najverjetneje z ladijskim oziroma propelerjem od čolna, ki je poškodoval roženi in koščeni del oklepa. Mi smo jo zdravstveno oskrbeli, opravili smo osteosintezo zlomljenega koščenega dela. Dali smo ji dva titanijeva vijaka, ki približata vitalni kostni del, da se ne bi razpoka širila naprej po dorzalnem delu telesa. Dali smo tudi gel in pa mrežico za celjenje ter vse prekrili s polimerizacijsko snovjo, ki daje oklepu ponovno trdnost in funkcionalnost in pa hkrati odpornost proti vodi," je še povedal Golob.

Odšla bo do Dalmacije, nekje do Lošinja
Na leto oskrbijo od dve do štiri karete. V oskrbo so pred kratkim dobili še eno manjšo želvo. "Ta želva je mladič. Ob sprejemu je imela 1,2 kilograma. Bila je izredno oslabela in neodporna. Nepripravljena, da bi preživela vrnitev v toplejše področje. Zaradi tega smo jo oskrbeli, dali smo ji infuzijo, jo zdravili. Seveda jo pripravljamo, da jo bomo v toplem obdobju vrnili v morje," je povedal Golob, Valter Žiža, vodja Akvarija Piran, pa je glede karete še dodal: "Poseg je trajal eno uro in pol in smo jo takoj izpustili ponovno v vodo. Glede na to, da je bila kar v formi, močna, poškodba ni tako huda. Ocenili smo, da je najboljše, da gre takoj zopet v morje in če bo potrebno, če se bo morje še malo ohladilo, bo šla na Dalmacijo, nekje do Lošinja."

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Vrnitev poškodovane želve karete v morje
Vrnitev poškodovane želve karete v morje