Izobraževalni programi v živalskih vrtovih imajo več funkcij. Foto: EPA
Izobraževalni programi v živalskih vrtovih imajo več funkcij. Foto: EPA

"Imamo veliko različnih izobraževalnih programov. Prilagojeni so vsem starostim, od vrtca do srednje šole. Program vključuje obhod živalskega vrta in krajše predavanje, kjer se z otroki pogovarjamo o tem, kako se živali oglašajo, kako poskušajo pritegniti pozornost sami," je dejal Dino Gozić, pedagog iz ZOO-ja Zagreb.

O izobraževalnih programih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

"Obstajajo pa tudi različni sezonski programi, recimo ZOO olimpijada. To je program, ki je zastavljen kot tekmovanje z izobraževanjem. Otroci se nekaj naučijo in se zabavajo. Imamo programe pod skupnim imenom 'Divje poletje', ki jih izvajamo med poletnimi počitnicami, ko otroci niso v šoli," je dodal.

Razbijajo predsodke o živalih
Z izobraževalnimi programi bi radi predvsem spodbudili okoljsko zavest pri otrocih. "Opazili smo, da se tudi zelo veliko odraslih boji živali, kot so kače. Ta strah je lažje obvladati, če se otrok sreča s to živaljo, dokler je še majhen, da dojame, da živali niso nevarne, če znamo z njimi pravilno ravnati. Na neki način razbijamo predsodke do živali, prizadevamo pa si tudi, da to, kar bi se morali naučiti v šoli, spoznajo v praksi. Imamo tudi različne delavnice, kjer je veliko druženja, tako da se otroci naučijo komunicirati in sodelovati drug z drugim." Odzivi so zelo dobri. "Otroci dan raje preživijo v živalskem vrtu kot v šolskih klopeh. Prihajajo iz leta v leto, nekateri se že več let zapored udeležujejo vseh programov. Imamo tudi predstave, ki jih pedagogi pripravljamo v sklopu izobraževanja. Še posebej otrokom iz Zagreba, ki prihajajo zelo pogosto, vse to veliko pomeni, ker so programi pri nas zelo razgibani," je sklenil.

Izobraževalni programi v živalskih vrtovih
Izobraževalni programi v živalskih vrtovih