Val je desetleten deček z veliko domišljije, gibčen in hiter, skoraj tako kot njegov pasji prijatelj. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Val je desetleten deček z veliko domišljije, gibčen in hiter, skoraj tako kot njegov pasji prijatelj. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Val in Zen
Družina se je najprej udeležila skupinskega tečaja, po mali šoli pa bo Val nadaljeval z individualno vadbo. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Otroka z Downovim sindromom moramo nenehno spodbujati. Starši imajo pri tem nedvomno veliko vlogo, so pa tudi šole tiste, ki veliko pripomorejo k rasti takega otroka. Živalskemu bluesu je vzbudil zanimanje desetletni Val, ki je skupaj s starši in zlatim prinašalcem Zenom obiskoval malo šolo v Pasji šoli Burja.

Val je desetleten deček z veliko domišljije, gibčen in hiter, skoraj tako kot njegov pasji prijatelj. Je zgovoren, zna pa tudi dobro poslušati. Zen je zlati prinašalec, ki ga nenehno spodbuja h gibanju. Skupaj se igrata, Vala pa osrečuje, ko ga Zen na povelje uboga. Zares lepa zgodba med dečkom in psom, ki Valu pomaga pri krepitvi samozavesti.

Lepa izkušnja in tudi izziv
Stanisavljevičeva je že izkušena kinološka inštruktorica, učenje Vala pa je bilo zanjo nov izziv. "To je bila zame lepa izkušnja in tudi izziv. Veliko vlogo sta imela njegova starša, ker sta res ogromno dela vložila v to, tudi na poligonu smo delali skupaj s starši. Potem so oni vadili tudi doma," je dejala. Družina se je najprej udeležila skupinskega tečaja, po mali šoli pa bo Val nadaljeval z individualno vadbo. Delo je inštruktorica opisala tako: "Val je delal, potem pa je po določenem obdobju malo izgubil voljo in koncentracijo. Zato sta potem starša naprej trenirala na poligonu, Valu pa sem ta čas rekla, naj bo moj pomočnik, in mi je sledil, ko sem hodila po poligonu do drugih psov. Po določenem času se je nato Val vrnil k staršem in spet delal z Zenom."

Prav je, da kuža zmaga
Zen je po Stanisavljevičevih besedah zelo ubogljiv. "Hvala bogu je tudi zelo požrešen, kar jim je samo olajšalo delo. Je dober pes, vodljiv, tako da so z njim zelo lepo delali tako starši kot tudi Val, sploh ko je imel košček hrenovke v roki. Takrat pa sta bila res najboljša prijatelja," je povedala in med težavami navedla, da je Vala razjezilo, ker je pri igri vedno zmagal Zen, ki je pač močnejši in mu je vedno zmogel ukrasti igračo. Tega ni želela spreminjati. "Dejansko je prav, da pri igri kuža zmaga. Bomo pa pri drugih vajah naredili tako, da bo obveljala Valova beseda in volja," je dodala.

"Vsekakor je napredoval. Vidim, kako pomembno je za Vala, da pes uboga njegova povelja. To pozitivno vpliva na Valovo samozavest," pa je ocenila dečkov napredek med šolanjem.

Živalski blues: Val in Zen
Živalski blues: Val in Zen