Barva rumenjaka je odvisna od hrane, raznovrstnejšo hrano, ko uživa kokoš, močneje bo obarvan. Foto: Reuters
Barva rumenjaka je odvisna od hrane, raznovrstnejšo hrano, ko uživa kokoš, močneje bo obarvan. Foto: Reuters

Lastnost je v precejšnji meri zastopana tudi pri vretenčarjih. Najbolj znane so ptice, ki prav vse nesejo jajca, kako pogosto, pa je odvisno od vrste in letnega časa.

Domača kokoš je pridna vse leto in na leto znese približno 230 jajc. Njorka ima na leto le eno, prav tako ali še redkeje kraljevi pingvin.

Vsa ptičja jajca so amniotska
Tudi spekter barv jajčne lupine je širok. Od čiste bele prek modre, zelene do skoraj črne, barvo lupini dajeta dva glavna pigmenta. Barva rumenjaka je odvisna od hrane, s katero krmimo kokoš: bolj oranžen rumenjak je posledica raznovrstne hrane, in ga ne pričakujte od kokoši, rejene na farmi. Kakor koli, ali ste za ekološka, tista iz talne ali pašne reje, vsa ptičja jajca so amniotska in ta ločujejo plazilce, ptiče in sesalce od drugih vretenčarjev.

Stokovci izlegajo jajca
No, in kateri sesalci izlegajo jajca? To so stokovci. Ti se od drugih sesalcev razlikujejo prav po tem, da ne kotijo živih mladičev, pač pa nesejo jajca. Živečih predstavnikov stokovcev je danes malo in so omejeni na Avstralijo in Novo Gvinejo, delimo pa jih v dve skupini: na kljunaše in kljunate ježke.

Oddaji Noetova banda lahko na Valu 202 prisluhnete vsako drugo soboto ob 12. uri.

Noetova banda: Svet jajc
Noetova banda: Svet jajc