Jezerske brezzobke (Anodonta cygnea) prepoznamo po podolgovati jajčasti obliki in sivo-zeleno-olivni barvi. Foto: Wikimedia
Jezerske brezzobke (Anodonta cygnea) prepoznamo po podolgovati jajčasti obliki in sivo-zeleno-olivni barvi. Foto: Wikimedia

Gre za tujerodno vrsto, ki se je k nam naselila iz Azije. "Gre za dejansko zelo veliko školjko, zraste do pednja in celo več. Živi v sladkovodnih vodah, najraje ima stoječe vode, ribnike in jezera z veliko mulja, kamor se lahko zarije," je povedal samostojni raziskovalec Milan Vogrin.

O brezzobkah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Jezerske brezzobke prepoznamo po podolgovati jajčasti obliki in sivo-zeleno-olivni barvi. Pri stičišču lupine, kjer imajo druge školjke po navadi zobce, teh nima. "Školjka se premika in odpira. Premika se z mesnato nogo po mulju, kjer se tudi hrani, dviguje mulj in s filtriranjem pobira delce hrane iz same vode," je dodal.

Ličinke so zajedavke na ribah
Školjka je - podobno kot polž - dvospolnik. "Jajčeca se razvijejo v sami školjki, ličinke odloži v vodo, zanimivo pri tem pa je, da so ličinke zajedavci na ribah. Primejo se rib na koži, jih zajedajo, tam ostanejo nekaj mesecev, da se potem razvije mala školjka, ki se spusti na dno. Tam živi kot odrasla školjka in z leti tudi zraste." Notranja stran jezerske brezzobke je sicer biserkaste barve, a biserov v njej ni mogoče najti. Omenjene školjke so sicer slastna hrana za številne živali, zlasti za vrano, ki z močnim kljunom zlahka prekljuva lupino, saj je ta zelo tanka in krhka. Školjka pri nas ni ogrožena, širi pa se izključno z ribami.

Pri nas tudi kitajska brezzobka
Poleg male in velike jezerske brezzobke pri nas živi še ena vrsta brezzobk, in sicer kitajska brezzobka. "To je tujerodna vrsta, ki je bila k nam in v Evropo prinesena s pomočjo rib. Na pogled je po obliki precej podobna jezerski brezzobki, prevladuje rdeča barva in je prav tako zajedavec. Zajedajo vse vrste rib, predvsem imajo rade ostriže. Pritrdijo se na škrge," je dodal Vogrin in pojasnil, da je kitajska brezzobka v naših vodah dokaj nova vrsta, saj je k nam - jasno, iz Kitajske - prišla pred približno desetimi leti.

Sladkovodne školjke v naših vodah
Sladkovodne školjke v naših vodah