Sinbad je na ladji Campbell preživel kar nekaj let, postal je uradni član posadke, imel svojo uniformo in celo svoj pograd. Foto: Dodd, Mead & Company
Sinbad je na ladji Campbell preživel kar nekaj let, postal je uradni član posadke, imel svojo uniformo in celo svoj pograd. Foto: Dodd, Mead & Company
Mačka
Mačke so mornarji uporabljali za napovedovanje vremena. Foto: BoBo


Sullivanova je leta 2006 zgodbe zbrala v virtualnem Muzeju pomorskih domačih živali (povezava se bo odprla v novem oknu). Ob pomoči prostovoljcev zbirko fotografij, zapisov, knjig in drugih dokumentov širi že deveto leto. Predvsem mačke in psi so bili pogosti člani posadk, bili so tako sodelavci kot ljubljenčki mornarjev, je povedala Sullivanova.
Mačke so varovale zaloge hrane
"V preteklosti so mačke uporabljali predvsem za lovljenje podgan. Pred njimi so varovale zaloge hrane, pa tudi vrvi, ki so jih podgane rade žvečile. Tudi pse so uporabljali za lovljenje podgan. Sicer pa so bili psi, skupaj s konji, med prvimi domačimi živalmi na morju. Na krov so jih vzeli prvi raziskovalci sveta," je dejala.
Napovedi neviht tudi za tri dni vnaprej
Mačke so mornarji uporabljali še za napovedovanje vremena. Nevihto naj bi po nekaterih zapisih uspešno napovedale tri dni vnaprej. "Člani posadk so bili prepričani, da če se mačka vede na določen način, to pomeni nevihto. Lahko da gre le za mit, a glede na vse pisne vire je verjetno tudi kaj resnice v tem," je dodala.
Sinbad skoraj sprožil množičen pretep
Številne ladje so imele svoje maskote, ena izmed najbolj znanih je bil pes po imenu Sinbad. Leta 1938 ga je posvojila posadka ameriške obalne straže. Sinbad je na ladji Campbell preživel kar nekaj let, postal je uradni član posadke, imel svojo uniformo in celo svoj pograd. Bil naj bi pogumen in sposoben mornar, ki pa je občasno zanetil tudi kakšen manjši mednarodni spor, je pojasnila Sullivanova. "V Maroku je Sinbad nekaj mornarjev spremil na bazar. Ustavil se je pri stojnici prodajalca orientalskih preprog in si eno izmed njih izbral za svoje ležišče. Lastnik stojnice je bil zelo jezen, psa je želel vreči ven. Skoraj bi izbruhnil pretep med Maročani in mornarji, ki so se postavili Sinbadu v bran."
Maček Oskar preživel tri brodolome
Živali so na morje odplule tudi v času obeh velikih vojn. Kot je povedala Sullivanova, so bili golobi pismonoše uradni člani mornarice. Tudi psi so bili del vojaških sil, veliko pa je zgodb, predvsem o mačkah, ki so preživele bombardiranje ladij. "Med slavnimi mački je Oskar, pripadal je nemški ladji. Ko jo je zadel torpedo, je mačka skupaj s preživelimi člani posadke iz vode rešila britanska ladja. Tudi britansko ladjo je zadel torpedo in Oskar se je znova znašel v morju. Preživel je, tretjo ladjo, ki ga je rešila, pa je doletela enaka usoda kot prvi dve. Ko je posadko tretje ladje rešila britanska mornarica, so se mornarji odločili, da je Oskar slabo znamenje, in tako ni smel na nobeno ladjo več. Oskar, ki je preživel tri bombardiranja, je preostanek življenja prebil v lepi hiši v Veliki Britaniji," je razložila.
Maček Bailey prvi morski ambasador muzeja
Muzej pomorskih domačih živali pa sledi tudi zgodbam današnjih živalskih pomorščakov. Maček Bailey, ki s svojo človeško posadko živi na jadrnici, je postal prvi morski ambasador muzeja. Sullivanova je tako zgradila most med preteklostjo in sedanjostjo, upa pa, da bodo zgodbe, zbrane v Muzeju pomorskih domačih živali, živele tudi v prihodnosti.

Noetova banda: Živalski pomorščaki
Noetova banda: Živalski pomorščaki