Škocjanski zatok je znova odprl vrata obiskovalcem. Foto: Urška Živulović/BoBo
Škocjanski zatok je znova odprl vrata obiskovalcem. Foto: Urška Živulović/BoBo

Odkar je zatok zaščiten, so se razmere močno izboljšale. Najprej so uredili zadosten dotok sladke vode in omejili izlivanje fekalnih voda v laguno, tako da voda več ne zastaja in se ptice v njej ne zastrupljajo.

Z območja so odstranili odpadke. Nova vodnogospodarstvena infrastruktura omogoča upravljanje vodostajev. Danes je to eno najlepših zavarovanih območij v Sloveniji. "Tako smo na sladkovodnem delu rezervata ustvarili to lepo močvirje z močvirnimi pašniki in travniki na južnem delu, kjer je voda malo plitvejša, in severni del z malo globljo vodo in sestoji trstičja," je povedal predstavnik društva Borut Mozetič.

300 vrst metuljev, hroščev ...
Škocjanski zatok je zdaj dom, trajni ali začasni, več sto živalskih vrst. "Danes imamo tukaj 300 vrst metuljev, 300 vrst hroščev - od katerih je bilo pet vrst najdenih prvič v Sloveniji - 38 vrst kačjih pastirjev, dvoživke, plazilce in 247 vrst ptic. Toliko smo jih od leta 1997 evidentirali na tem zelo majhnem območju. Če pogledamo, da je bilo v Sloveniji opaženih okoli 370 vrst ptic, jih je tukaj več kot 60 odstotkov, kar je zelo lepa številka. Lani je tukaj gnezdilo rekordnih več kot 100 parov navadne čigre," je dodal. Nekatere vrste so se začele zadrževati v zatoku šele tedaj, ko so jim pripravili primerna gnezdišča, na primer otočke z določenim grmičevjem.

Štiri podolska goveda in kamarški konji
Rezervat pa ima tudi opaznejše prebivalce, kopitarje. "Naša čreda ima štiri podolska goveda in štiri kamarške konje. Verjetno črede ne bomo povečevali, da pašnikov ne bi preobremenili. Zato moramo najti rešitev, kam z naraščajem. So pa to v bistvu delavci rezervata, ki nam pomagajo pri upravljanju vegetacije, tako da nam ni treba stalno kositi," je še povedal Motezič.

Kaj je še o Škocjanskem zatoku povedal Mozetič, lahko prisluhnete v spodnjem posnetku oddaje Živalski blues, ki je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Živali v Škocjanskem zatoku
Živalski blues: Živali v Škocjanskem zatoku