"Dejstvo je, da nikoli nismo prav zares pripravljeni na smrt našega najboljšega prijatelja." Foto: EPA

Pogosto pa je težko izbrati tisti pravi trenutek, sploh za lastnika. Ko premišljujemo o evtanaziji, se moramo vprašati naslednja preprosta vprašanja.

  • Ima naš kuža še vedno tek in uživa v preprostih radostih življenja?
  • Se lahko premika brez neznosnih bolečin?
  • Ima kako drugo kronično bolezen, ki mu povzroča neznosne muke?
  • Je sploh kakšna realna možnost preživetja, žival pa trpi?
  • Kakšna je trenutna kakovost življenja našega kužka ali mucka?
  • Lahko opravlja malo in veliko potrebo sam, brez pomoči?
  • Trpi bolečine ?

V trenutku, ko si odgovarjamo na zgornja vprašanja moramo misliti predvsem na žival, ne na sebe, ki si brezpogojno želimo ob sebi svojega najboljšega prijatelja. Vsekakor pa svojega kužka ali mucka poznate vi sami najbolje, vaš veterinar pa vam pri tej težki odločiti nedvomno lahko pomaga.

Včasih je mogoče odložiti evtanazijo za kak dan ali dva, ne da bi s tem povzročali živali trpljenje. Ta trenutek lahko izkoristite za zadnje slovo, obrok, ki ga ima najrajši ...

Obisk pri veterinarju
Večina ljudi se odloči, da bo pri evtanaziji navzoča. Nekateri želijo biti prisotni le, dokler žival ne zadrema, nekaterim pa je ta trenutek čustveno pretežak. Kljub temu sem imel že nekaj strank, ki so pozneje obžalovale, da niso bile prisotne ob svojem najboljšem prijatelju v trenutku smrti, še nikoli pa nisem srečal stranke, ki bi ji bilo pozneje žal, da so bile v tem trenutku navzoče. Pravzaprav so nekateri skoraj presenečeni, kako mirno je žival zaspala. Včasih smo pomirjeni, da so bolečine prešle v dolgo spanje in da trpljenje je izginilo.

Proces evtanazije
Poznamo več protokolov same evtanazije, vodilo vseh pa je čim bolj mirna in neboleča smrt. Sam vedno uporabljam tri sredstva. Prva je injekcija pomirjeval in opioidnih analgetikov. Žival se v nekaj minutah umiri in rahlo zaspi. Vse bolečine popustijo in ko vstavimo v žilo kateter, žival ne čuti prav nobenega stresa niti bolečine. Dihanje postane globlje in bolj umirjeno. Naslednja injekcija je splošni anestetik. Žival izgubi zavest, tonus mišic popusti. Tretja injekcija je tista zadnja. Učinek te je takojšen. Žival preneha dihati, srce začne biti aritmično in se nato ustavi. Vetrinar potem posluša srce in potrdi klinično smrt.

Prav nobenega sramu ni, če v tem trenutku solz več ne moremo zadrževati. Tudi meni, po številnih evtanazijah, nikakor ni vseeno, sploh če žival poznam že dolga leta.

Je mogoče evtanazijo opraviti doma?
Seveda. Včasih, ko so vse preiskave že opravljene, diagnoza postavljena, zdravljenja izčrpana, zdravstveno stanje pa slabše in slabše, je mogoče evtanazijo opraviti tudi pri vas doma. Postopek je enak tistemu na kliniki, stres za žival pa morda manjši.

Kaj s truplom?
Lastnik ima na voljo 4 možnosti glede trupla.

  • Truplo odpelje veterinarsko-higienska služba: vsaka ambulanta ima sklenjeno pogodbo z veterinarsko-higiensko službo, ki truplo neškodljivo uniči. Tudi če žival pogine doma, lahko pokličete veterinarsko-higiensko službo, ki truplo odpelje.
  • Pokop trupla: dovoljen je posamičen pokop živali, če ni podan sum kužne bolezni. Živali morajo biti pokopane tako globoko, da jih mesojede živali ne morajo odkopati, torej plast zemlje, ki prekriva truplo, mora biti vsaj 50 cm.
  • Kremacija ali upepelitev: mogoča je tudi kremacija, za kar se je najbolje dogovoriti že pred evtanazijo, da postopek teče čim bolj gladko. Po sami evtanaziji in predhodnim dogovorom, prevoznik enega izmed podjetij, ki se ukvarjajo z upepelitvijo, pride po truplo v veterinarsko ambulanto ali k vam domov. Pred prevozom je treba izpolniti nekaj formularjev, nato truplo odpeljejo v krematorj. V krematoriju je mogoča skupinska ali individualna upepelitev. Če ste se predtem dogovorili za izbrano žaro, jo čez nekaj dni s pepelom pripeljejo k vam domov. Žal lasten prevoz trupla do krematorija ni mogoč.
  • Pokop živali na pokopališču za živali: za pokop potrebujete dovoljenje, ki ga po pregledu preminule živali izda izbrani veterinar. Veterinarske preglede trupov malih živali opravljajo na zahtevo imetnika živali verificirane veterinarske organizacije. Za prevoz živali do pogrebnega podjetja poskrbi imetnik živali sam. Žival mora biti v ustrezni nepropustni vreči, ki jo lahko prevzamete na sedežu podjetja, ki opravlja pokop živali. Prevoz in pokop poginule živali se mora opraviti v 24 urah, poleti pa v 12 urah. V primeru hrambe živali v ustrezni hladilnici se prevoz opravi po dogovoru.

Pogosto se zgodi, da lastniki vprašajo pred evtanazijo, ali se bodo na truplu izvajali kaki poskusi ali celo če veterinarji truplo komu prodamo. Seveda ni tako, noben veterinar v Sloveniji na truplih ne izvaja poskusov niti jih ne prodaja. Ponj običajno pride veterinarsko-higienska služba, ki ga neškodljivo uniči.

Če je pes poginil, ga je treba pri veterinarju odjaviti iz centralnega registra psov. Odjavo lahko opravi samo lastnik. Če je bila opravljena evtanazija, veterinar za odjavo poskrbi sam.

Po evtanaziji
Dejstvo je, da nikoli nismo prav zares pripravljeni na smrt našega najboljšega prijatelja, ne glede na to, ali je smrt hitra in nepričakovana ali je bolezen kronična in dolgotrajna. Vsak izmed nas takrat izkazuje svoja čustva drugače. Nekateri si nemudoma pridobijo novega ljublječka, nekateri zaradi žalosti ob izgubi ne želijo imeti živali nikoli več. Kakor koli že, vedno velja dvakrat premisliti, preden si omislimo novega družinskega člana, da ta do svoje smrti to tudi ostane.

Za konec naj še povem, kar večini izmed nas veleva že osnovno moralno načelo in zdrava pamet – ZDRAVIH ŽIVALI NI MOGOČE EVTANAZIRATI. Če smo si omislili ljubljenčka, je ta do konca njegovega življenja naša odgovornost, zapustitev živali pa je po zakonu o zaščiti živali prekršek!