Nenavadna paritev brazilske neotrogle. Foto: Current Biology
Nenavadna paritev brazilske neotrogle. Foto: Current Biology
Samica na samcu. Foto: Current Biology

Samica "neotrogle" vstavi pokonci postavljen organ v samčevo odprtino. Z zapleteno strukturo, imenovano "ginosom", samica nato izsesa spermo in hranljive semenske tekočine iz samca. Ko je enkrat v samcu, se membranski del ženskega ginosoma napihne in se s kaveljčki zasidra na samca.

Paritev traja impresivnih 40-70 ur, navajajo japonski raziskovalci v reviji Current Biology.

"Čeprav je bila obrnjena vloga spolov identificirana pri več različnih živalih, je neotrogla edini primer, pri katerem je obrnjen tudi paritveni organ," je dejal glavni avtor raziskave, Jošizava Kazunori z japonske univerze v Hokaidu.

S paritvijo dobi tudi hrano
Omenjene žuželke so našli v jami na vzhodu Brazilije in predstavljajo štiri različne vrste v rodu Neotrogla. Do nenavadne obrnitve vlog bi morda lahko pripeljalo s hrano osiromašeno jamsko okolje. Paritev namreč samico oskrbi tako s spermo kot tudi s hranili, zato ji pogostejše parjenje ustreza, navajajo raziskovalci.

Nenavadne žuželke ponujajo nove priložnosti za preizkušanje idej o spolni selekciji in konfliktu med spoloma. "Pomembno bo razkriti, zakaj je izmed vseh živali z obrnjeno vlogo spolov samo neotrogla razvila izpopolnjen ženski penis," je dejal Jošitaka Kamimura z univerze Kejo. Njihova prva naloga bo v laboratoriju ustvariti zdravo populacijo žuželk.