(Kraljevi) pudlji so zelo igrivi in prijazni do otrok ter drugih živali - a potrebujejo veliko nege. Foto: MMC RTV SLO
(Kraljevi) pudlji so zelo igrivi in prijazni do otrok ter drugih živali - a potrebujejo veliko nege. Foto: MMC RTV SLO
Aleksandra Rober
Aleksandra Rober, ki ima svoj salon za nego psov, je poudarila pomen nege ušes pri psih z visečimi ušesi. Foto: MMC RTV SLO


Kraljevi kodri ali pudlji so največji predstavniki te pasme. Kot mladiči so zelo igrivi, so družinski psi, otroke imajo zelo radi. V višino merijo do 60 centimetrov, težki pa so do 30 kilogramov.
"Ta pasma izvira iz Nemčije, prvotno je bil to lovski pes, zdaj pa je njegova vloga predvsem družinska. Je zelo pameten, mislim, da je druga najbolj pametna pasma med vsemi, ki obstajajo," je dejala Aleksandra Rober, ki vodi salon za nego psov.

O negi (kraljevih) pudljev oz. kodrov
Pod člankom si lahko ogledate prispevek Mojce Recek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Zelo pomembna je nega ušes

Obstaja več barv kodrov, so tudi različne velikosti, a negujejo se na enak način - nega je pri tej pasmi zelo pomembna. "Kar zadeva vsakodnevno nego, ta pes ni zahteven," je dejala Roberjeva in poudarila, da psa vsak dan temeljito razčeše. Kar zadeva kopanje, skrbnikom kodrov svetuje: "Načeloma, če so blagi šamponi ali pa niso agresivni, lahko ljudje svoje kodre okopajo enkrat na teden. Treba pa jih je temeljito posušiti, da niso mokri in vlažni." Celostna nega - kopanje, striženje, čiščenje analne žleze, zobovja - pa sicer traja okrog štiri ure. Še posebej pomembna je nega ušes. "Pri vseh psih, ki imajo ušesa navzdol, je potrebno puljenje dlak iz ušesnega kanala. To pomeni, da se uho lažje zrači in da ni vlažno. Najprej je pomembno dlako izpuliti, potem pa s pravo tekočino uho tudi očistiti," je poudarila Rober.
Pudlji - ime izhaja iz nemške besede pudel, kar pomeni "sijajen pes" - so sicer zelo primerni tudi za alergike, saj jim dlaka ne izpada in nimajo vonja.

Nega velikega kodra
Nega velikega kodra