Pes ne potrebuje posebne opreme, a mu lahko nadenemo rešilni jopič, če dvomimo o njegovih plavalnih sposobnostih. Zaradi ravnotežja je najbolje, če pes na deski sedi ali leži. Lahko tudi stoji, a pri miru. Foto: Veronika Valentin
Pes ne potrebuje posebne opreme, a mu lahko nadenemo rešilni jopič, če dvomimo o njegovih plavalnih sposobnostih. Zaradi ravnotežja je najbolje, če pes na deski sedi ali leži. Lahko tudi stoji, a pri miru. Foto: Veronika Valentin

Na prvi jesenski dan se je skupina psov in njihovih voditeljev, ki se običajno ukvarjajo s kinološko disciplino "rally obedience", podala na morje. Inštruktorica Veronika Valentin je dogodek poimenovala "rally SUP".

Nihče ni imel težav
Tečajniki so se odrezali odlično, nihče ni imel težav, je po koncu povedala Veronika. Pojasnila je, da se je pri učenju "supanja" na splošno najbolje najprej naučiti teoretičnih osnov. Ko se odpravimo z desko na vodo, najprej poskusimo zaveslati v klečečem položaju, da se naučimo držati ravnotežje. Zatem vstanemo in lahko zares začnemo "supati". Razložila je tudi, kako pristopimo k deski, če imamo ob sebi psa: "Kot pri vseh stvareh, je treba čim manj 'komplicirati'. Bolj kot vodnik 'komplicira', bolj pes misli, da gre za neko strašno stvar."

Pes ne potrebuje posebne opreme
Inštruktorica svetuje, da gremo lepo umirjeno v vodo. Pes naj najprej plava, mi pa gremo na desko: "Ko pes priplava do nas in vidi, da smo na kopnem, si tega zaželi in prostovoljno, samostojno spleza na desko, mi mu samo pomagamo. Potem se dobro počuti, ker je v vodi, ni mu pa treba plavati." Pes ne potrebuje posebne opreme, a mu lahko nadenemo rešilni jopič, če dvomimo o njegovih plavalnih sposobnostih. Zaradi ravnotežja je najbolje, če pes na deski sedi ali leži. Lahko tudi stoji, a pri miru. "Psi so načeloma dovolj pametni in jih tega ni treba učiti. Sami vidijo, da so stabilni, če so pri miru," je dejala.

Za poglobitev vezi med vodnikom in psom
Valentinova pravi, da na desko z veseljem skočijo tudi psi, ki se drugače bojijo vode, saj vidijo, da se ne bodo zmočili. Na treningu, ki smo ga spremljali, je bilo tudi nekaj padcev v vodo, seveda brez hudih posledic. Je pa zaradi takšnih primerov dobro, da ima pes oprsnico, saj mu tako lažje pomagamo zlesti spet na desko. Pri "supanju" s psom pa ne izboljšujemo samo svoje telesne pripravljenosti, ampak poglobimo tudi vez med vodnikom in psom. "Če psa izpostavljaš takim, nenavadnim situacijam, krepiš njegovo zaupanje vate, ker vidi, da se s tabo zabava in da imaš v najrazličnejših situacijah stvari pod nadzorom, da poskrbiš, da mu je prijetno," je med drugim še dejala Valentinova.

Oddaji Živalski blues lahko prisluhnete vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: SUP s psi
Živalski blues: SUP s psi