Živalska policija združuje približno 40 aktivistov oziroma prostovoljcev, ki delujejo na različnih področjih, in pet živalskih policistov, ki opravljajo nadzorne oglede. Foto: Reuters
Živalska policija združuje približno 40 aktivistov oziroma prostovoljcev, ki delujejo na različnih področjih, in pet živalskih policistov, ki opravljajo nadzorne oglede. Foto: Reuters
Živalski blues: Živalska policija

Živalska policija združuje približno 40 aktivistov oziroma prostovoljcev, ki delujejo na različnih področjih, in pet živalskih policistov, ki opravljajo nadzorne oglede. S pomočjo nenehnega izobraževanja in izkušenj s terenom jim uspe odpraviti 96 odstotkov prijavljenih nepravilnih ravnanj ljudi z živalmi.

Preostale štiri odstotke rešujejo s pomočjo državnih organov, in sicer z Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, policijo, in ko poleg živali tudi njihovi lastniki živijo v nemogočih razmerah, tudi s centrom za socialno delo.

Premalo nadzora nad lastniki živali
Vodja Živalske policije za območje Primorske je Aldo Goran Ninovski. Povedal je, da poleg vseh obstoječih društev za blaginjo živali ustanovili še policijo, zato ker večina prijavljenih društev deluje samo na papirju. Seveda je priznal, da dejavna društva opravijo ogromno dela, a se usmerjajo predvsem na zapuščene oziroma prostoživeče živali. Po njegovem mnenju je bilo premalo nadzora nad lastniki živali. S tem se sicer ukvarja veterinarska uprava, a ima pogosto preveč drugih nalog ali preveč prijav.

Žival ni kriva za kazen!
"Ugotovili smo, da bi lahko z ustanovitvijo Živalske policije — seveda ne kot represivnega organa, kot ga poznajo v Združenih državah Amerike – nastal en vezni člen med prijaviteljem, lastnikom živali in UVHVR-ja. Če gremo mi na teren in si ogledamo, ocenimo, ali se to lahko reši s pogovorom oziroma pojasnjevanjem, ozaveščanjem in izobraževanjem. To se mi kljub vsemu zdi veliko boljše kot sankcioniranje. Ne čutim nobene potrebe po tem, ko nam — na primer — očitajo, da nimamo pristojnosti za sankcioniranje," je poudaril Ninovski in dodal: "V številnih primerih, ko smo mi prišli za uradnim veterinarjem, smo ugotovili, da je kazen imela celo nasprotni učinek. Če nekdo ni dovolj zrel oziroma inteligenten, lahko misli, da kazen ni posledica njegovega nepravilnega ravnanja z živaljo, ampak je žival kriva za kazen. Druga stvar je to, da če mi rešimo žival z izobraževanjem in ozaveščanjem lastnika, rešimo vse živali, ki jih bo ta lastnik kdaj imel. Verjetno bo on to miselnost prenesel tudi na svoje potomce, znance in tako naprej. Zdi se mi, da s tem lahko naredimo največ. Zato smo se osredotočili na nadzor odgovornega lastništva živali."

Vabljeni k poslušanju oddaje Živalski blues. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Živalska policija