Slovenska ekipa. Foto: Boštjan Gartnar
Slovenska ekipa. Foto: Boštjan Gartnar
Iskanje v naravi. Foto: Vinko Lavtižar
Slovenija se sicer že ponaša z najboljšimi uvrstitvami na tovrstnih tekmovanjih. Foto: Boštjan Gartnar

Skupaj s svojimi vodniki so psi tekmovali v treh disciplinah: v iskanju pogrešanih v naravi, iskanju zasutega izpod ruševin in na sledi. Vsak izmed 118 udeležencev iz 22 držav se je preizkusil dvakrat - in sicer v iskanju oziroma sledi ter na poslušnosti in ovirah.

Svetovnega prvenstva se je udeležilo kar dvanajst tekmovalcev iz Slovenije, med njimi tudi lanski najboljši na svetu - Andrej Žunič s psom Haronom. Na zadnjem svetovnem prvenstvu na Nizozemskem sta bila namreč svetovna prvaka v iskanju izpod ruševin. In tudi letos so bili naši vodniki s šolanimi reševalnimi psi izjemno visoko.

Naši tik pod vrhom
Po štirih tekmovalnih dneh, ki so potekali na Lokvah, Banjšicah in v Novi Gorici so rezultati največjega prvenstva na svetu takšni: zmagovalka na sledi je postala Iva Lžičařová s psičko Chira od Řeky Labe iz Češke, v gozdu se je najbolje odrezala Petra Grothe s psom Amazing Ostara V.Hagar`s Vuur iz Nizozemske, na ruševini pa je slavila Sina Bosch s psom Flipom iz Nemčije.

Odlično so se odrezali tudi slovenski tekmovalci. Najvišje se je zavihtel Borut Modic (KVRPP) z zlatim prinašalcem Ray of Light, ki je v iskanju pogrešanih v naravi osvojil 2. mesto. Andrej Žunič (KVRPK) je z nemškim kratkodlakim ptičarjem Haronom že drugič zapored stal na stopničkah, tokrat na odličnem 3. mestu. Vrhunskih uvrstitev so se veselili tudi Tinkara Bezovšek (ERPS) na 4. mestu, Nevenka Štor (ERPS) na 7. mestu in Roman Starman (DRP Burja) na 10. mestu, vsi našteti so se s svojimi psi udeležili preizkušnje v naravi.

Slovenija se sicer že ponaša z najboljšimi uvrstitvami na tovrstnih tekmovanjih. Leta 2008 je Roman Starman s psičko Kano iz DRP Burja osvojil naslov svetovnega prvaka v iskanju pogrešanih v gozdu, lani pa sta se na Nizozemskem na najvišjo stopničko v iskanju izpod ruševin zavihtela Andrej Žunič in Haron iz KVRP Kranj.

Pomagajo doma in po svetu
Dvajseto svetovno prvenstvo je potekalo v organizaciji Društva za reševalne pse Burja in Društva reševalnih psov Nova Gorica. Na čelu letošnjega preizkusa najboljših vodnikov na svetu je bila Jerneja Ternovec, IRO-sodnica in reševalka z dolgoletnimi izkušnjami s tega področja.

Slovenija ima sicer na področju dela z reševalnimi psi izjemno bogato zgodovino tako na tekmovalnem kot tudi intervencijskem področju - doma in v tujini. Z reševalnimi psi se pri nas ukvarjamo že več kot šestdeset let. V Sloveniji delujeta dve krovni organizaciji, ki vsako leto s svojimi vodniki sodelujeta na vse številnejših iskalnih akcijah, najboljši izmed njih pa so v preteklosti sodelovali tudi v sklopu mednarodne pomoči prizadetim območjem. Nazadnje so slovenski vodniki z izjemnimi štirinožci pomagali pri iskanju pogrešanih po potresu na Sumatri.

Simona Potočar iz organizacijskega odbora Svetovnega prvenstva reševalnih psov na Goriškem je bila ob koncu zahtevnega projekta zadovoljna: "Za nami je največje letošnje kinološko tekmovanje pri nas, človekovi najboljši prijatelji so na zaključni slovesnosti na novogoriškem stadionu že dvignili nosove proti Danski, gostiteljici 21. IRO Svetovnega prvenstva reševalnih psov. Do tedaj pa bodo ti trdo delali, ne le za rezultate na največjih tekmovanjih, temveč predvsem za pomoč v resničnih iskalnih akcijah."

Naslednje svetovno prvenstvo bo na Danskem.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
FOTO: Boštjan Gartnar in Vinko Lavtižar