Zlata prinašalka Zlata razveseljuje starejše občane v Domu pod Gorco v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Zlata prinašalka Zlata razveseljuje starejše občane v Domu pod Gorco v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO

"Načrti z našo Zlato so predvsem, da bi se izšolala, s tem bi bila tudi namenjena prinašanju neke topline in veselja v dom, pa tudi za terapevtske namene - predvsem na oddelku Spominčica, to je oddelek demence. Tam je ta stik živali in človeka še toliko pomembnejši," je pojasnil.

"Moram reči, da zelo pozitivno (opravlja funkcijo). Predvsem se mi zdi, da - če izvzamem oddelek Spominčica - mimika obraza izraža veselje. To me še posebej veseli in zdi se mi, da je to najboljša naložba tega doma," je dodal.

Psička je bila zelo lepo sprejeta
Zlata je stara dva meseca in pol, je zelo igriva in biva v recepciji. "Po etažah hodi z menoj, veliko se ustavljamo v Spominčici. Zelo lepo je bila sprejeta, zelo jo imajo radi, jo pocrkljajo, jo stiskajo k sebi, jo pazijo. Vsi smo veseli. Pravzaprav smo vsi od Zlate in Zlata je naša," je povedala delovna inštruktorica Suzana Žnidarič. "Jaz sem že od prvega dneva z njo skupaj. Midva sva jo tudi pripeljala, začela sva zanjo skrbeti oba, zdaj pa jaz in vsi drugi. Zjutraj pridem, jo oskrbim, greva ven, dam ji hrano, se z njo poigram, peljem jo tudi na delovno terapijo, v pisarno, kjer malo posedi, se poigra."

Zlato želijo sicer vpisati na začetni tečaj, da bi bila poslušna in ubogljiva. "Da se ne boji ali pa da ne bo preveč napadalna. Da bo lahko tudi z našimi stanovalci kdaj sama, da se z njimi druži, da gre z njimi ven. To je kužek našega Doma pod Gorco," je sklenila.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Pasja sodelavka Zlatka razveseljuje
Pasja sodelavka Zlatka razveseljuje