Lani so ob tednu mobilnosti zaprli Slovensko cesto v Ljubljani. Foto: BoBo
Lani so ob tednu mobilnosti zaprli Slovensko cesto v Ljubljani. Foto: BoBo

Letošnji teden mobilnosti, potekal bo do 22. septembra, spodbuja k oblikovanju mest, v kakršnih si želimo živeti, in k preurejanju krajev tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje. Avtomobil v povprečju štiri odstotke časa služi svojemu namenu, ves preostali čas pa je parkiran.

Ljubljana je že dvakrat prejela nagrado za uspešno izvedbo dejavnosti in ukrepov v okviru evropskega tedna mobilnosti. Letošnji poudarek v prestolnici bo povezan z oživljanjem ulic in dejavnostmi, ki omogočajo kakovostnejšo izrabo javnega prostora, druženje, kulturne in športne aktivnosti ter prijetno preživljanje prostega časa.

V Mariboru želijo z majhnimi koraki spreminjati potovalne navade meščanov, da bi kot v razvitih zahodnih državah več uporabljali kolesa in javni prevoz ter manj avtomobile. Zato so letos ustanovili prvi Mobilnostni center v Sloveniji, ki na Partizanski cesti v središču mesta deluje od januarja.

Pomen tedna mobilnosti je poudaril tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Meni, da gre za pomemben prispevek k oblikovanju mest, v katerih bo manj škodljivih izpustov, manj hrupa in manj nesreč, hkrati pa bodo mesta bolj zelena in bolj zdrava za bivanje.