Z vročino se da boriti na številne načine, vsekakor pa je pomembno pitje zadostnih količin tekočine. Foto: BoBo
Z vročino se da boriti na številne načine, vsekakor pa je pomembno pitje zadostnih količin tekočine. Foto: BoBo
Sončni zahod
Tako so v soboto zvečer opazovali sončni zahod ter se hladili v morju. Foto: Franjo Egri
Vročina in presežena opozorilna koncentracija ozona

Potem ko so v soboto nove najvišje temperature izmerili na petih mestih, kjer opravljajo meritve, se je danes na novo rekordno vrednost živo srebro povzpelo v Ljubljani; za Postojno, kjer naj bi se obetal nov temperaturni rekord, pa za zdaj še ni podatkov. Vročina ne bo popuščala tudi v prihodnjih dneh, prvo manjšo ohladitev pa si po napovedih vremenoslovcev lahko obetamo šele proti koncu tedna.

Vam je vroče? Vihtite fotoaparat? Fotografije, ki po vaši oceni najbolje odražajo vročinsko stanje (ali izboljšanje stanja s hlajenjem), lahko delite z nami in z javnostjo na: mmc-notranja@rtvslo.si.
-
Opozorilo: Daljša usmeritev fotografskega objektiva neposredno v Sonce lahko poškoduje opremo.

Povečan obisk ljubljanske urgence
Zaradi vročine danes na ljubljanski urgenci opažajo povečan obisk za od deset do 20 odstotkov, je ocenila zdravnica Nevenka Oblak-Piltaver. Danes so do zdaj v ambulanti in pri delu na terenu pregledali okoli sto ljudi, med njimi tudi nekaj izčrpanih in dehidriranih bolnikov.
Zdravniki v službi nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana v teh dneh nudijo pomoč številnim kroničnim bolnikom, ki se jim zaradi vročine njihova osnovna bolezen poslabša. Pri delu v vročih poletnih dneh se srečujejo tudi z drugimi težavami pacientov, med drugim je v teh dneh več zastrupitev s hrano, saj je ta v tem času bolj pokvarljiva.

Veliko je tudi alergičnih reakcij na pike insektov, nekaj bolnikov, ki so jih obravnavali danes na urgenci, pa je bilo tudi splošno izčrpanih, pregretih in z laboratorijskimi testi dokazano dehidriranih. Pestile so jih slabosti, vrtoglavice in glavoboli. V teh dneh so pogosti tudi krči v mišicah, je še povedala Oblak-Piltaverjeva.

Zaradi zelo visokih temperatur vremenoslovci opozarjajo na veliko toplotno obremenitev in nevarnost požarov v naravi.
Presežena opozorilna koncentracija ozona
V Kopru je bila že ob 9. uri presežena opozorilna stopnja koncentracije ozona v Kopru ter v Novi Gorici (180 mikrogramov na kubični meter zraka). Občasno preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona na merilnem mestu Koper na Arsu pričakujejo še ves dan, predvsem popoldne, v poznih večernih urah pa bo koncentracija padla pod opozorilno vrednost. Merilno mesto v Kopru je glede meritev ozona postavljeno tako, da podatki veljajo za širšo okolico, navajajo na Agenciji. Mogoče povišane koncentracije ozona v Kopru pričakujejo tudi v ponedeljek.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi za zdrave ljudi je priporočljivo, da se izogibajo naporom med previsoko koncentracijo.

V soboto je bila najvišja osemurna koncentracija ozona v Kopru 189 mikrogramov na kubični meter zraka.

Glede na vremensko napoved obstaja možnost, da se bo to zgodilo tudi drugje po Sloveniji, opozarja Arso.

Vročina in presežena opozorilna koncentracija ozona