Carlos Hidalgo - terapevtski konj. Foto: MMC RTV SLO
Carlos Hidalgo - terapevtski konj. Foto: MMC RTV SLO

Iskanje terapevtskega konja je kar zahtevna reč. Preiskali smo Nemčijo, Avstrijo in Slovenijo in na koncu pri Gornji Radgoni našli v Žepovcih Carlosa Hidalga, ki se nam je zdel izmed vseh najprimernejši kandidat za našo čredo in za naše programe.

Ana Bordjan
false
Veterinarski pregled konja je temeljit. Foto: MMC RTV SLO


Primerne so predvsem za otroke in mlade, ki imajo razvojne motnje ali pa so v različnih stiskah. Konji zrcalijo človekove misli, počutje in vedenje, ki se jih človek sam ne zaveda. So zelo potrpežljivi in prizanesljivi učitelji.
Enega izmed njih smo spoznali in se pogovorili z Ano Bordjan iz Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna. O njem smo povprašali tudi Tamaro Vrečko.


Vi ste izbrali Carlosa, izbrali ste ga za terapevtskega konja. Kako ste ga našli in kako ste ga izbirali?
Ana Bordjan: Iskanje terapevtskega konja je kar zahtevna reč. Preiskali smo Nemčijo, Avstrijo in Slovenijo in na koncu pri Gornji Radgoni našli v Žepovcih Carlosa Hidalga, ki se nam je zdel izmed vseh najprimernejši kandidat za našo čredo in za naše programe.
Kakšnega konja ste pravzaprav iskali?
Iskali smo konja nižje rasti, ki bi bil po eni strani pripravljen, voljan za delo, kot zdaj kaže Carlos, da bi se rad šel gibat. In tudi umirjen, neplašen, vajen dela z ljudmi, ujahan in tudi rahlo posebnih barv.
Carlos absolutno je posebnih barv, kakšnega porekla je?
Njegovo poreklo je baje zanimivo, je potomec hčere mustanga iz Kanade, od koder izvira pasma azteški, aztek poni, in nižje pritlikave tuniske arabke. To so njegove zanimive korenine in tudi po videzu in karakterju je to zanimiva kombinacija.
Kakšno delo ga pravzaprav čaka oziroma če gremo lepo po vrsti, zdaj ste ga izbrali, kaj sledi?
Sledi uvajalno obdobje, kjer bomo z njim delali različne stvari, ki jih delamo potem z otroki; od nege, sprehodov v naravo, igre z žogo, igre z obroči do poligonov, vodenih, jahanih, dela na lonži in drugih socialnih igrah ob konju in konju.
Kako dolgo traja to obdobje?
Različno, odvisno od konja, lahko traja nekaj tednov, lahko nekaj mesecev, bomo videli. Glede na to, da je bil on že vajen dela z otroki, mislim, da to uvajalno obdobje ne bo predolgo.
Izbirali ste njegov značaj, pomembno pa je tudi, da je konj zdrav.
Res je. Zato smo danes opravili rutinski veterinarski pregled, ki se opravi pri nakupu konja. Potem sledi neko preizkusno obdobje, en mesec običajno, da se pokažejo še vsi krvni rezultati in še celotno stanje zdravja konja.
Kako pravzaprav poteka veterinarski pregled konja?
Tamara Vrečko: Veterinarski pregled konja poteka v bistvu zelo celostno. Se pravi kupec, ki kupuje konja, želi neko potrdilo, da je konj zdrav. Tak pregled je sestavljen iz nekega splošnega pregleda v stanju, se pravi, kako konj stoji, plus v gibanju, to je zelo pomembno. Tukaj se preverijo osnovni organski sistemi, krvožilje, dihala, prebavila. Pogledajo se oči, pogledajo se noge, kakršne koli spremembe, ki niso zaželene, morebitne brazgotine, morebitne kožne spremembe, ki lahko pozneje povzročajo težave. Zobje so zelo pomembni pri konjih, zato ker dejansko večina konj je za delo, se pravi imajo žvalo v ustih in jih lahko moti, če so kakršne koli spremembe. Predvsem gibanje je pomembno, da se opazijo kakršno koli šepanje, kakšne spremembe v taktu in tako naprej.
Na kakšen način preverjate tudi stanje kopit?
Eden izmed načinov je tudi obračanje na ozko, na sprednjih nogah. Se pravi ob obračanju, na sprednjem obratu, se ogromno teže prenese na zunanje in notranje stene kopit - in ob kakršni koli bolečini bi konj težko prestopil. Test se naredi v obe smeri.
Ampak on teh težav nima, kajne?
Ne, težav nima. Potem pa pogledamo še hojo nazaj, kjer bi se pokazale morebitne težave na ledvenem, križnem delu, in tudi tukaj nima težav.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Iskanje terapevtskega konja je kar zahtevna reč. Preiskali smo Nemčijo, Avstrijo in Slovenijo in na koncu pri Gornji Radgoni našli v Žepovcih Carlosa Hidalga, ki se nam je zdel izmed vseh najprimernejši kandidat za našo čredo in za naše programe.

Ana Bordjan
Terapevtski konj na Rakitni
Terapevtski konj na Rakitni