Akcija poteka v šestih evropskih mestih: Ljubljani, Münchnu, Zürichu, Lyonu, Milanu in na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Akcija poteka v šestih evropskih mestih: Ljubljani, Münchnu, Zürichu, Lyonu, Milanu in na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Umetni zid na Stritarjevi

Iniciativa za ekološki kontinuum je v šestih evropskih mestih (Ljubljani, Münchnu, Lyonu, Zürichu, Milanu in na Dunaju) v okviru akcije s pomenljivim imenom The Wall (slovensko Zid) postavila zidove. Ti mimoidoče z nepričakovano oviro sredi ulice (v Ljubljani je bila izbrana Stritarjeva poleg Tromostovja) opozarjajo na podobno izkušnjo živali, ki se v svojih naravnih habitatih vsakodnevno srečujejo s podobnimi ovirami: avtocestami, reguliranimi rekami in naselji.

Vse to ni samo neprijetnost, opozarja Leon Kebe iz CIPRE Slovenija: "Naravni habitati se drobijo, populacije so med seboj ločene. Vse to lahko vodi do genetskega osiromašenja in celo do izumrtja posameznih vrst." Ljubljanski zid, ki bo na Stritarjevi stal do 17. ure, je zaradi omejitev mestne občine postavljen tako, da pešcev ne ovira.

Ovire v Sloveniji
Kebe je izpostavil primere ovir za živalske prehode med habitati v Sloveniji, ki je zelo pomebna zaradi prehoda med alpskim in dinarskim svetom. Največja težava je avtocesta Ljubljana-Koper, ki ima zelo malo prehodov, že obstoječi pa so nerodno postavljeni: "Prehod Ravbarkomanda je sicer dobro zamišljen, a potem zraven potekata magistralka in železnica. Še več, na področju prehoda za medvede so ograjeni pašniki za drobnico," opozarja Kebe.
Zato v Iniciativi za ekološki kontinuum zahtevajo, da se potrebe živali po neoviranem gibanju upoštevajo v vseh prihodnjih odločitvah v okviru prostorskega načrtovanja, in sicer od lokalne do mednarodne ravni.









Umetni zid na Stritarjevi