Barjanski okarček – ogrožena vrsta na Ljubljanskem barju. Foto: Biotehniška fakulteta v Ljubljani
Barjanski okarček – ogrožena vrsta na Ljubljanskem barju. Foto: Biotehniška fakulteta v Ljubljani

Vsako leto v začetku oktobra jate metuljev priletijo na območje pod gorovjem Sierra Madre v Mehiki in ustvarijo spektakularne poglede, ki privabijo na trume turistov. Priredijo jim celo slavje in jih štejejo. A ne letos. Slavnostni dogodek so odpovedali. Že pred tremi leti so prešteli za kar 75 % manj metuljev kot l. 1993, letos pa jih je še 80-90 % manj kot lani.

Glavni razlog za tako množičen upad metuljev je krčenje gozdov v Mehiki, kjer metulji prezimujejo. Pa tudi uporaba pesticidov v Kanadi in severnih državah ZDA, kjer so metulji poleti, ter segrevanje ozračja. Mehiška vlada že leta strogo nadzoruje nelegalno sečnjo, največjo težavo pa jim predstavlja množica malih kmetovalcev, lastnikov gozdov, ki potrebujejo les za kurjavo, sem in tja pa kaj tudi prodajo.

A primer iz Mehike ni osamljen, podobno se dogaja tudi v severozahodni Evropi.

Kaj za naravo, in tudi človeka, pomeni izumiranje metuljev, bo v današnji oddaji Dobra ura povedal Rudi Verovnik z Biotehniške fakultete. Pogovarjali se bomo tudi o pravi aferi z metulji, ki jo imamo v Sloveniji – zaradi ogroženih vrst na Ljubljanskem barju se gradnja obvoznice proti Kočevju vedno bolj odmika. Sicer pa bomo v današnji oddaji govorili o gobah. O njihovi zdravilni moči, o tem kako jih lahko gojimo tudi doma, poklicali pa smo tudi svetovno znanega strokovnjaka, ki je prepričan, da gobe lahko rešijo naš planet. V Ugriznimo znanost o antibiotikih: ali bodo v boju s človekom zmagale bakterije? Z gostom Maksom Merelom o najvišjih drevesih na svetu in pri nas. Le kako črpajo vodo od zemlje pa vse do krošenj 115 metrov visoko? V Inovacijah pa o novi zibki slovenskega izumitelja, ki posnema valovanje maternice.
Dobra ura z Boštjanom ob 16:45 na prvem programu.