V Belorusiji so se temperature spustile krepko pod ledišče. Foto: Reuters
V Belorusiji so se temperature spustile krepko pod ledišče. Foto: Reuters
Rim
V Rimu so dočakali sneg, kar je prava redkost za večno mesto. Foto: EPA
Ženevsko jezero
V Ženevi ni zamrznilo samo jezero, ampak tudi plovila na njem. Foto: MMC RTV SLO
Ukrajina
V Ukrajini je mraz zahteval največ žrtev. Najbolj so ranljivi brezdomci. Foto: EPA
Praga
Kurilna sezona je v tem trenutku na višku. Prizor iz Prage. Foto: EPA
Srbija v primežu polarne zime

Vzhodna Evropa in Balkan se še vedno soočata s polarnim mrazom. Na mnogih območjih so temperature padle tudi pod minus 30 stopinj Celzija.

Samo v zadnjih 24 urah je v Ukrajini zaradi mraza umrlo 38 ljudi, s čimer se je število umrlih povečalo nad sto. Večina je bila brezdomcev, poročajo uradni viri.

Kljub temu pa jih je več sto dočakalo svetlejšo usodo, saj so jim ozebline pravočasno oskrbeli v bolnišnicah.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je dejal, da je država za ogrevanje porabila že milijardo kubičnih metrov zemeljskega plina v samo treh dneh. Iz Rusije jih bo država v celem letu 2012 uvozila 27 milijard kubičnih metrov.

V Ukrajini so zaprli številne šole in univerze. Po vsej državi so postavili okoli tri tisoč toplotnih šotorov. Ministrstvo za zdravje je bolnišnicam odredilo, da ne smejo zavrniti nobenega brezdomca, ki se obrne k njim po pomoč. Prav tako jih po končanem zdravljenju ne smejo odsloviti, temveč jih morajo zadržati v toplih prostorih.

V Rusiji pa je samo v januarju zaradi mraza umrlo 64 ljudi. V petek so v Moskvi namerili 25 stopinj pod ničlo, medtem ko se je v Sibiriji živo srebro spustilo na minus 50 stopinj.

O novih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Poljske, kjer je mraz zahteval osem življenj. Uradno število smrtnih žrtev v tej državi je 37.

O snegu poročajo tudi iz italijanske prestolnice Rim, kjer se je v zadnjih 15 letih sneg samo enkrat zadržal cel dan. V predmestju Rima je padlo pet centimetrov snega. Na severu Italije so izmerili minus 30 stopinj Celzija, v osrednji Italiji pa je notranje ministrstvo odsvetovalo potovanje z avtomobilom zaradi močnega sneženja.

Železniški promet se je medtem normaliziral, težave so le še na območju Bologne. Vreme je sicer doslej v Italiji zahtevalo tri življenja; nazadnje so v četrtek v središču Milana našli mrtvega brezdomca.

Izredne razmere so razglasili v več občinah po Srbiji, kjer je od sveta odrezanih 11.000 ljudi. Najbolj so razmere kritične na območju Niša in Novega Pazarja. Na področju celotne države v šolo ne hodi 7.000 učencev. Zaradi veliko novozapadlega snega imajo v Beogradu težave s prometom.

Z resnimi težavami v prometu se zaradi snega soočajo tudi v Bosni in Hercegovini. Sneženje ponekod spremlja močan veter, ki povzroča visoke nanose snega.

Na Hrvaškem sneg ovira promet v vseh delih države, medtem ko ob celotni hrvaški obali in v Gorskem kotarju piha močan veter, ki ima občasno orkanske razsežnosti. Temperature so krepko pod lediščem.

Za ves promet je zaprt odsek med Kikovico in Delnicami na avtocesti Reka-Zagreb, tako kot tudi avtocesta proti Dalmaciji med odcepoma Sveti Rok in Maslenica ter jadranska magistrala med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno.

Hrvaški vremenoslovci so napovedali, da se bo ponekod sneženje nadaljevalo tudi do sobote. Za voznike velja opozorilo, naj se ne odpravljajo na pot, če ni nujno potrebno, in naj poskrbijo za zimsko opremo.

Na območju Splita in Šibenika so zaradi snega zaprli šole in vrtce, splitski župan Željko Kerum pa je razglasil dela prost dan tudi za mestno upravo. Split je v petek zajelo snežno neurje z orkansko burjo, kakršnega se ne spomnijo v zadnjih 50 letih.

Hrvaški mediji so poročali, da je na posameznih območjih ob obali zaledenelo tudi morje. Nenavaden prizor je bil tudi trajekt, prekrit s snegom, ki se je danes do Splita prebil z otoka Brač. Sicer je večina trajektnih povezav prekinjenih.

Vremenoslovci za prihodnji teden napovedujejo še posebej nizko temperaturo. V nekaterih delih vzhodne Evrope naj bi izmerili minus 35 stopinj Celzija.

Srbija v primežu polarne zime