Jesen ne bi bila prava brez jutranje (in dopoldanske) megle, Foto: EPA
Jesen ne bi bila prava brez jutranje (in dopoldanske) megle, Foto: EPA

Ob enakonočju, kot že ime pove, sta dan in noč približno enako dolga, od zdaj do zimskega solsticija pa bo vsak dan za nekaj dodatnih minut krajši od noči, pojasnjuje Andreja Gomboc z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Za jesen je poleg kmečkih opravil značilno tudi to, da se začnejo temperature bližati zimskim - meteorološka jesen se je začela že 1. septembra -, a vremenoslovci z agencije za okolje ne želijo napovedovati vremena za celotno obdobje, saj gre za predolg časovni razpon.

Prvi jesenski dnevi: načeloma sončno, a z "obvezno" meglo
Se je pa Andrej Velkavrh v jutranjem javljanju za Radio Slovenija razgovoril o vremenu, ki nas čaka ta teden: načeloma bo sončno, a z obvezno jesensko meglo zjutraj (in del dopoldneva), precej nizke pa bodo tudi jutranje temperature (od 2 do 7 stopinj).

Povsem brez padavin tudi ta teden ne bo šlo. "Letos je tako, da se v vsakem dobrem mora najti črna pikica. Ta teden bo to četrtek," pojasnjuje in dodaja, da se bodo krajevne padavine pojavljale ne samo ponoči, kot so napovedovali sprva, ampak tudi čez dan. Poudarja, da padavin ne bo veliko, "a čisto suho ne bo".

Za uvod v jesenski dan vam že zdaj ponujamo nekaj jesenskih fotoutrinkov iz Evrope in sveta. Foto: EPA.