Meteorna voda v poplavljeni vasi Bač. Foto: BoBo
Meteorna voda v poplavljeni vasi Bač. Foto: BoBo
Razmere na Baču in v Koritnicah so še daleč od normalnih, vendar so stabilne. Foto: Ergyn Žječi

V Loški dolini je pod vodo 52 objektov, varujejo pa dodatnih 100 objektov. Na Baču je bil v sredo zalit 101 objekt, med njimi proizvodna hala.

Poplave
Ljudje se trudijo imetje zavarovati s protipoplavnimi vrečami. Foto: BoBo
Vojaki polnijo protipoplavne vreče. Foto: BoBo
Matej Arčon
V Mestni občini Nova Gorica so po zadnjih poplavah v prvih novembrskih dneh izvedli čiščenje nekaterih problematičnih vodotokov. Račune za ta dela bodo sicer plačali, zahtevke za povračilo plačanih sredstev pa bodo poslali na Agencijo RS za okolje. Na fotografiji župan Matej Arčon. Foto: BoBo

V noči na nedeljo bo začela naraščati tudi vodna gladina na kraških poljih Notranjskega krasa, za območje je zato že razglašena oranžna stopnja hidrološke ogroženosti.
Reka Ljubljanica medtem poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Gladina vode je ustaljena, pretok Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah pa zelo počasi upada. V prihodnjih dneh, predvidoma do sobote dopoldne, vremenoslovci tako pričakujejo večinoma suho vreme, zato se bodo hidrološke razmere drugod po državi postopno umirjale.
Strokovnjaki še iščejo rešitve
Na ilirskobistriškem območju ob tem že ves dan izvajajo predvsem sanacijo poškodb, ki jih je povzročila poplavna voda. Na pomoč je prebivalcem priskočila tudi vojska, ki pomaga pri čiščenju vasi Bač. Prav tako so na pomoč prišli gasilci z Obale, ki so zamenjali utrujene kolege. Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite občine Ilirska Bistrica Janko Slavec, teren pregledujejo tudi s strokovnjaki iz uprave za zaščito in reševanje, prav tako iščejo rešitve, kako usposobiti cestno infrastrukturo.

Glede tega, kako Koritnice spet povezati s svetom oziroma vasjo Knežak, razmišljajo o začasnem mostu, je dejal Slavec. Podrobnosti še niso znane, saj s pomočjo slovenske vojske in drugih strokovnjakov še vedno iščejo najboljšo rešitev. Ali bo cesta odprta in prevozna s pomočjo začasnega mostu, bo znano v petek. V normalnih razmerah je razdalja med Knežakom in Koritnicami dva kilometra, danes pa z obvozom skozi gozdove meri 25 kilometrov.

Samo včeraj so napolnili 7.500 protipoplavnih vreč, je poročala radijska dopisnica Sabrina Mulec. Raven podtalnice ostaja enaka, se pa intenzivno pogovarjajo o preventivnih ukrepih. V soboto naj bi spet začelo deževati, zato se v štabu Civilne zaščite intenzivno pripravljajo na prihodnji teden in novo količino padavin.

V Loški dolini dan minil mirno
V Loški dolini so izselili že 28 ljudi. Trenutno je na terenu 45 pripadnikov Slovenske vojske, štiri zunanje gasilske enote, 10 domačih gasilcev in 10 članov civilne zaščite. Še vedno sta na terenu dva čolna s posadko, ki iz Loškega polja odstranjujeta naplavine.

Po najnovejših podatkih je skupno število poplavljenih objektov doseglo številko 50, od tega je polovica stanovanjskih objektov. Ogroženih je še dodatnih 14 stanovanjskih in devet gospodarskih objektov. Sicer pa tudi v Loški dolini, glede na trenutno stanje, pričakujejo, da se bodo razmere še nekoliko umirile. Po zadnjih informacijah je voda še vedno pitna.

Na Cerkniškem se razmere umirjajo. Slovenska vojska je danes poslala dodatnih 10 sušilcev prostorov v občino Cerknica. Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo do jutri ojezerjene površine kraških polj Notranjskega krasa še naprej postopno povečevale. Predvidoma v noči na soboto pa se bo naraščanje vodne gladine na Loškem in Cerkniškem polju prehodno ustalilo.

V nekatere hiše so po nasvetu strokovnjakov spustili vodo, saj bi pritisk nanje sicer lahko povzročil porušenje in še večjo škodo. Bodo pa danes pri utrjevanju nasipov pomagali tudi vojaki. Vse vasi v dolini so dostopne, če ne drugače, po gozdnih poteh.

Spremljajte vreme in razmere na cestah prek MMC-ja:
- www.rtvslo.si/vreme
.
- www.rtvslo.si/promet

Reka Ljubljanica še vedno poplavlja na Ljubljanskem barju, a le na območju vsakoletnih poplav, ponoči se je naraščanje gladine vode na Barju ustalilo. Pretok reke na Vrhniki in v Mostah zelo počasi upada.

Državni načrt zaščite
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je zaradi razmer na terenu v sredo aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah. S tem so dane možnosti za aktiviranje preostalih gasilskih enot in njihovo premeščanje na ogrožene kraje. Za zaščito, reševanje in pomoč ob poplavah so še vedno neposredno odgovorne občine, država pa sodeluje pri zaščiti in reševanju le, če lokalni viri ne zadoščajo več za učinkovito izvajanje nalog.

Prekuhavanje vode
Postojnsko javno vodovodno podjetje obvešča porabnike pitne vode celotnega vodovodnega sistema Postojna - Pivka, da je treba vodo za prehranske namene obvezno prefiltrirati in prekuhavati zaradi presežene vrednosti motnosti in mikrobiološke neskladnosti pitne vode. Ukrep velja do preklica.

Dež bo ponehal
Danes do večera naj bi dež ponehal. Padavine so znova napovedane za soboto.

Vremenoslovci svetujejo, naj ljudje ravnajo samozaščitno. Varujejo naj zlasti svoje življenje, naj se ne izpostavljajo. Če je mogoče, pa naj pred poplavami zaščitijo svojo lastnino. Budno naj spremljajo razmere v okolici in takoj naj se odzivajo na pozive pripadnikov civilne zaščite.

Nova Gorica Ljubljani: Pokažite denar
V Mestni občini Nova Gorica so po zadnjih poplavah v prvih novembrskih dneh izvedli čiščenje nekaterih problematičnih vodotokov. Račune za ta dela bodo sicer plačali, zahtevke za povračilo plačanih sredstev pa bodo poslali na Agencijo RS za okolje (Arso), je na novinarski konferenci dejal novogoriški župan Matej Arčon. "V naši državi in občini je veliko vodotokov, za katere nihče ne skrbi. Če bi pravočasno izvedli določene ukrepe, bi lahko marsikaj preprečili."

Za posege so v novogoriški občini ob zadnjem obilnem deževju porabili 50.000 evrov, letos pa skoraj že 700.000 evrov. To je več, kot so v občinskem proračunu rezervirali sredstev, zato bo potreben rebalans proračuna, je povedal svetovalec za zaščito in reševanje na novogoriški občini Bogdan Zoratti.

Prav tako na Goriškem vse od leta 2009 niso dobili povrnjenih sredstev zaradi škode, ki so jo povzročile visoke vode in plazovi. Župan je povedal, da zato škode od lanskega leta naprej ne ocenjujejo več, čeprav so po zakonu upravičeni do povračila stroškov.

Veliko denarja je občina v zadnjih letih namenila tudi za pregledovanje zemeljskih plazov in za plačilo stroškom družinam, ki so se morale zaradi poškodovanih hiš ob plazovih izseliti, je še povedal Zoratti. Vsega tega ne bi bilo, če bi država poskrbela za sanacijo plazov, kot to velja za plaz na Gradišču nad Prvačino in v Šmihelu, saj sta uvrščena med velike plazove.

Arčon je ob tem opozoril še na zemeljski plaz v Šmihelu, katerega sanacijo je z lastnimi sredstvi izvedla novogoriška občina. Za vse potrebne ukrepe je občina plačala 170.000 evrov, čeprav so bila vsa sanacijska dela po državnem projektu vredna okoli tri milijone evrov.

Opozoril je tudi na izveden nasip ob reki Vipava pri Prvačini, ki je del naselja ob zadnjih poplavah obvaroval najhujšega. Prav zato nameravajo pozvati državo, da občinam ponovno prepusti skrb za manjše vodotoke, saj v lokalnih skupnostih najbolje vedo, kje so največje težave in kako jih rešiti.


Vabljeni k ogledu videoposnetka Ergyna Žječija, ki ga je v sredo nad vasjo Bač posnel s kvadrokopterjem.

V Loški dolini je pod vodo 52 objektov, varujejo pa dodatnih 100 objektov. Na Baču je bil v sredo zalit 101 objekt, med njimi proizvodna hala.

Dve leti za pritožbo, Vič pa je zalilo
Le kratek predah za prebivalce poplavljenih območij
Poplavne vode na ilirskobistriškem ne naraščajo več
Pred novo pošiljko padavin
Poplave v vasi Bač
Dve leti za pritožbo, Vič pa je zalilo
Le kratek predah za prebivalce poplavljenih območij
Poplavne vode na ilirskobistriškem ne naraščajo več
Pred novo pošiljko padavin
Poplave v vasi Bač