Mestu na severu Nemčije Oldenburg je že občutilo močne vetrove, ki napovedujejo bližajočo se nevihto. Foto: EPA
Mestu na severu Nemčije Oldenburg je že občutilo močne vetrove, ki napovedujejo bližajočo se nevihto. Foto: EPA
Na neurje se morajo pripraviti tudi drugod v Nemčiji, predvsem v zvezni deželi Schleswig-Holstein in na severu Spodnje Saške. Po napovedih meteorologov bodo v soboto po vsej severni Nemčiji divjali orkanom podobni sunki vetra, na obali pa pravi orkanski veter. Foto: EPA

Neurje je zajelo večji del Velike Britanije in Škotske, kjer je brez elektrike ostalo 70.000 gospodinjstev, prekinjenih je več cestnih povezav. Zaprte so ostale vse šole na otokih na zahodu Škotske in otočju Orkney na severu. Iz varnostnih razlogov je za krajši čas vse povezave odpovedala železniška družba ScotRail, nato pa so nekaj prog znova odprli. Zaradi sunkov vetra so se na območju podrla številna drevesa.

NAPOVEDI ZA SLOVENIJO: V NEDELJO SNEG
Vremenoslovci napovedujejo, da se bo meja sneženja v nedeljo v Sloveniji ponekod spustila do nižin. Zapihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

Po napovedih meteorologov bo močan veter na Škotskem vztrajal tudi v prihodnjih dneh, drugod v Veliki Britaniji pa prav tako pričakujejo močan veter, ki bo pihal s hitrostjo med 100 in 120 kilometrov na uro.

Nemirno je tudi na severu Nemčije
Neurje se je razdivjalo na obali Baltika in od tam razširilo v Nemčijo. Veter, ki je ob obali pihal s hitrostjo 115 kilometrov na uro, je izruval številna drevesa, zaradi česar so med drugim ustavili železniški promet med krajema Kiel in Flensburg. Zaradi vremena so morali zapreti glavne železniške proge med Hamburgom in Berlinom, Bremnom in Hannovrom. Na ravni lokalnega prometa niso prevozni odseki Lübeck-Kiel, Kiel-Flensburg in Ludwigslust-Schwerin.

V neurju več ranjenih
Dve deklici je na šolskem dvorišču v Hamburgu ranilo drevo, ki se je podrlo zaradi besnenja vetra. Obe so morali odpeljati v bolnišnico. Tudi prometne nesreče, ki jih je sprožilo neurje, so zahtevale več ranjenih. Po napovedih vremenoslovcev bodo v soboto po vsej severni Nemčiji divjali orkanom podobni sunki vetra, na obali pa pravi orkanski veter. S pomiritvijo razmer je glede na napovedi mogoče računati šele na koncu prihodnjega tedna.