Pogled na s smogom prekrito prestolnico Kitajske. Foto: Reuters
Pogled na s smogom prekrito prestolnico Kitajske. Foto: Reuters

Po napovedih nacionalnega meteorološkega centra bo val smoga prekril velike dele osrednje Kitajske in se razširil tudi proti območju Harbina na severovzhodu. Ob razglasitvi rdečega alarma se za polovico zmanjša število avtomobilov na cestah, zaprejo šole, omejitve veljajo tudi za tovarne in gradbena dela, ljudi pa se pozove, naj ostajajo v zaprtih prostorih. Peking, kjer živi kar 22,5 milijona ljudi, je prvič najvišji alarm razglasil 7. decembra, tri dni pozneje pa je severni veter razpihal močno onesnažen zrak, za katerega so krivi predvsem termoelektrarne, tovarne in avtomobili.

Po ocenah bo koncentracija drobnih trdnih delcev PM2,5, ki prodrejo globoko v pljuča, presegla 500 mikrogramov na kubični meter zraka. To je kar 20-krat več od ravni, ki jo kot sprejemljivo navaja Svetovna zdravstvena organizacija. To je vsega 25 mikrogramov na kubični meter.

Še vedno velika odvisnost od premoga
Kitajska je največja svetovna onesnaževalka, večino toplogrednih plinov pa pridela s termoelektrarnami na premog, ki so glavni vir smoga. Vrhunec se doseže pozimi, ko je povpraševanje po električni in toplotni energiji najvišje. Kljub velikim vlaganjem v obnovljive vire energije pa je Kitajska še vedno močno odvisna od premoga. Država, ki je tudi na račun hudega škodovanja okolja močno gospodarsko rasla, je po ocenah leta 2013 izpustila skoraj dvakrat več ogljikovega dioksida kot ZDA oziroma okoli dvainpolkrat več kot celoten EU.

Po napovedih Pekinga bodo izpusti vrhunec dosegli okoli leta 2030, a še niso razkrili, v kolikšni meri. Tudi zatem bi lahko izpusti rasli še nekaj let. Onesnaženost naj bi bila letno vzrok za več sto tisoč smrti, prebivalci Pekinga pa so predvsem zaskrbljeni zaradi zdravja starejših in otrok. Kitajska vlada je napovedala, da bo sprejela ukrepe za obravnavo pogosto nevarne stopnje onesnaženosti.