Še vedno je največ povpraševanja po gorskem javorju in orehu, letos tudi po smreki, macesnu in sadnih vrstah. Foto: MMC RTV SLO
Še vedno je največ povpraševanja po gorskem javorju in orehu, letos tudi po smreki, macesnu in sadnih vrstah. Foto: MMC RTV SLO

Prostor licitacije v poslovni coni Ozare v Slovenj Gradcu je že napolnjen z najboljšim, kar ponujajo slovenski gozdovi. Ponudniki so pripeljali 1.691 kubičnih metrov lesa oziroma 1.587 hlodov. Ponudbe je oddalo 284 lastnikov, kar je več kot lani. "To je druga največja licitacija lesa. Kar se tiče kupcev, pa imamo informacijo, da je v Evropi zelo veliko pomanjkanje kakovostnega lesa. Avstrijski kupci so nas opozorili, da lahko pričakujemo veliko ponudnikov in solidne cene za ponujeni les," je povedal koordinator licitacije Jože Jeromel.

Med favoriti znova gorski javor in oreh
Lanski žled k sreči ni povzročil škode na vrednejših lesnih sortimentih. Še vedno je največ povpraševanja po gorskem javorju in orehu, letos tudi po smreki, macesnu in sadnih vrstah, denimo slivi, jablani in nekaterih redkih vrstah cipres. Lani je najvišjo ceno dosegel hlod gorskega javorja - 10.525 evrov. Povpraševanje narekujejo modne smernice v lesnopredelovalni industriji. Iz najbolj kakovostnega lesa izdelujejo glasbila, prestižne dodatke in dekoracije za jahte in avtomobile, nekaj lesa gre za pohištveno industrijo in konstrukcijski les.

Licitacija je spodbuda za lastnike gozdov
Eden glavnih ciljev licitacije je, da lastniki gozdov najboljši les znajo prepoznati in tudi tržiti. "Nič nam ne pomaga, če imamo drag sistem gospodarjenja z gozdovi, z veliko nege, če tega ne znamo ovrednotiti skozi prodajo," poudarja Jeromel.

Največ povpraševanja po t. i. butičnem izboru slovenskih gozdov je pri Avstrijcih, sledijo Nemci, Švicarji, Hrvati in Italijani, slovenski kupci pa kupujejo nekoliko manj vredne lesne sortimente. Ogled kupcev bo trajal do 2. februarja, ko bo odpiranje ponudb, dan odprtih vrat pa bo 12. februarja.

Petra Kos Gnamuš, Radio Slovenija