V zimskem času je treba vašemu štirinožnemu prijatelju nameniti posebno skrb. Foto: EPA
V zimskem času je treba vašemu štirinožnemu prijatelju nameniti posebno skrb. Foto: EPA

Žal med prazničnimi časi slišimo, da so živali, psi zunaj zmrznili v izjemno nizkih temperaturah. To se ne sme dogajati, za to ni opravičila! Skrbnike bi pozvala, naj živali, ko temperatura pade krepko pod nič stopinj Celzija, umaknejo čez noč v garažo ali klet, morda v vežo, da prebrodijo te izjemno nizke temperature.

Natalija Hercog Gerbec, dr. vet. med.
Natalija Hercog Gerbec
Natalija Hercog Gerbec med drugim poudarja, da je nega dlake v zimskem času zelo pomembna. "V toplih prostorih ljudje pravimo, da imamo suho kožo. Pri živalih se lahko tudi pojavi prhljaj na dlaki, da je dlaka brez leska. Psa lahko brez težav okopamo z dermatološko testiranimi šamponi, ki so namenjeni hidraciji kože. V prehrano lahko dodamo tudi nenasičene maščobne kisline, ljudje poznajo recimo lososove in konopljino olje," svetuje. Foto: MMC RTV SLO
Pasja uta
Pasja uta naj bo dobro izolirana in dvignjena od tal. Foto: MMC RTV SLO
Pitna voda
Voda v zimskem času, ko se temperatura spusti pod ničlo, zmrzne, zato jo je treba redno menjavati in poskrbeti, da se vaš kosmatinec lahko odžeja. Foto: MMC RTV SLO


Zaradi nižjih - včasih celo ekstremno nizkih - temperatur zimski čas ni ravno najprijaznejši do živali, še posebej do psov, bodisi prostoživečih bodisi živečih v stanovanju. Skrbniki morajo paziti na nizke temperature, podhladitev, morda tudi ozebline. "Male pasme imajo mnogo večje razmerje med površino telesa in težo v prid izgubljanja telesne temperature in toplote kot pa velike pasme," je pojasnila Natalija Hercog Gerbec, dr. vet. med.

O posebni skrbi za živali v zimskem času
Pod člankom si lahko ogledate prispevek Mojce Recek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Oblačenje psov zagotovo ne škodi

Zaradi tega se številni skrbniki odločajo, da svoje pse pozimi oblečejo v oblačila. Čeprav se marsikomu to zdi bolj ali manj zgolj modna muha, pa ta oblačila živalim zelo pomagajo, saj določene pasme, kot so denimo čivave, pinči, mopsi tudi hrti, ki so večji psi, nimajo podkožne izolacije in so precej bolj nagnjeni k temu, da jih zebe. "Najbolje posameznega kužka ocenimo sami. Če ne želi na sprehod, se trese, opravi svojo potrebo in se želi hitro vrniti nazaj, potem vemo, da mu ni prijetno. Oblačenje psov zagotovo ne škodi, če to pripomore k temu, da se bo naš kuža bolje počutil na sprehodu in da bo z nami raje šel na sprehod," je dodala Hercog Gerbec in poudarila, da se pasme razlikujejo po velikosti, kakovosti same dlake, njene dolžine, gostote itd.
Po sprehodu očistite tačke in sperite sol
Na podhladitev so v zimskem času najbolj občutljive tačke, repek in ušesa. "Tačke so seveda v zimskem času čeveljci in škorenjci naših živali, zato jih je treba negovati in jim posvetiti posebno pozornost. Zlasti živali, ki imajo daljšo dlako, imajo med tačkami cofke, na katere se zlahka primejo kamenčki, ki jih posujejo na poti ali pa kjer solijo. Ti kamenčki se zapletejo med dlake, kuža začne šepati. Kar se pa soli tiče, je seveda dražeča, lahko povzroči vnetje kože med samimi blazinicami, zato je dobro, da se tačke po vsakem sprehodu sperejo z mlačno vodo in se osušijo." Za pse sicer obstajajo tudi pasji škorenjci oziroma zaščitna obuvala za kužke.
Pozimi je potreben večji vnos kalorij
V tem letnem času je zelo pomembna tudi hrana, še posebej za živali, ki živijo zunaj v boksih in v utah. Te potrebujejo mnogo večji vnos kalorij kot tiste, ki živijo v stanovanju. "Zato poskrbimo, da je prehrana pozimi bolj kalorična. Od 10 do 15 odstotkov lahko tudi povečamo količino hrane, ki jo damo živali. Nekateri si tudi pomagajo s tem, da dajo v prehrano več maščob. To sicer lahko pomaga pri večjem vnosu kalorij, vendar pozor: več maščobe v prehrani lahko povzroči prebavne težave v obliki drisk in pa vnetje trebušne slinavke. Kakovostna hrana, ki jo količinsko povečamo, bi morala zadostovati." Pri živalih, ki živijo v stanovanju, pa je treba paziti, da ta količina hrane ni prevelika in da ne pride do kopičenja zalog.
Pitno vodo je treba redno menjati
Odveč je seveda poudariti, da je pitna voda za žival izjemno pomembna in da jo je treba redno menjavati. Še posebej pozimi, ko lahko tekočina hitro zmrzne. "Napačno je prepričanje, da je treba skrbeti za čisto in svežo vodo samo v poletnem času, ker so takrat živali bolj izpostavljene dehidraciji. To ne drži. Če živali - ne glede na letni čas - ne dobijo zadostne količine tekoče sveže vode, so izpostavljene dehidraciji, to velja tudi za zimske mesece. Voda naj ne zmrzuje, naj bo čista in naj se večkrat na dan zamenja."
Ute naj bodo dvignjene in izolirane
Zimske razmere so velikokrat neprizanesljive. Nizke temperature, oster in močan veter, vlaga - to so dejavniki, ki negativno vplivajo na žival, zato je zelo pomembno, da se psom, ki živijo zunaj, primerno uredi bivalni prostor. "Psi, ki živijo v zimskem času zunaj, ravno ne uživajo. Eno je to, da so manj v družbi svojega krdela, svojih lastnikov. V zimskem času je tega mnogo manj kot poleti. Po drugi strani pa je tukaj še mraz. Ute, kjer živijo živali, naj bodo dobro izolirane. Naj bodo dvignjene od tal. Če je mogoče, naj ima uta predprostor, kot nekakšen vetrolov, in glavni prostor, ki naj bo zadosti velik, da se žival lahko obrne, vstane, se uleže, ne da bi bila stisnjena." Prostor pa vseeno ne sme biti prevelik, da ne pride do pretirane izgube temperature.
Pozorni bodite na okolico svojega psa
Na sprehodu s psom bodite pozorni na njegovo okolico, še posebej če kaj pobira s tal. Živalim nekateri ljudje nastavljajo strup, velikokrat pa se tudi zgodi, da se psi v zimskem času zastrupijo z antifrizom, ki ga za seboj puščajo avtomobili. Gre za tekočino, ki preprečuje zmrzovanje vode. Več o tem si lahko ogledate v spodnjem videu.

Žal med prazničnimi časi slišimo, da so živali, psi zunaj zmrznili v izjemno nizkih temperaturah. To se ne sme dogajati, za to ni opravičila! Skrbnike bi pozvala, naj živali, ko temperatura pade krepko pod nič stopinj Celzija, umaknejo čez noč v garažo ali klet, morda v vežo, da prebrodijo te izjemno nizke temperature.

Natalija Hercog Gerbec, dr. vet. med.
Zima je čas posebne skrbi za živali
Zima je čas posebne skrbi za živali