V višjih legah je trenutno precej topleje kot v nižinah. Foto: Staša Lepej Bašelj
V višjih legah je trenutno precej topleje kot v nižinah. Foto: Staša Lepej Bašelj
false
Temperatura upada šele na okoli 1.400 metrih. Foto: Arso

Z agencije za okolje so tvitnili graf, ki prikazuje temperaturni obrat na različnih nadmorskih višinah. Tako je z njega razvidno, da so temperature, podobne tistim v nižjih legah, šele na okoli 2.900 metrih.

.
To bo vplivalo tudi na dnevne temperature v nižje ležečih krajih, ki bodo ponekod presegle 15 stopinj, so za STA povedali na Arsu. Po besedah dežurne prognostičarke Veronike Hladnik bo najtopleje v jugovzhodni Sloveniji, v osrednji in jugozahodni Sloveniji pa bodo temperature dosegle do 10 °C. Inverzija bo trajala do vključno četrtka, za naprej pa razmer še ni mogoče točno napovedati.

Zrak bo precej onesnažen
Na Arsu so izdali tudi opozorilo, da je danes in jutri zelo velika verjetnost preseganja mejnih vrednosti delcev PM10, in sicer danes v celotni Sloveniji, jutri pa v celinskem delu, mogoča so preseganja mejnih vrednosti tudi na Obali in Primorskem.

Danes bo pretežno jasno z občasno koprenasto oblačnostjo, ki bo gostejša na vzhodu in severu Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 °C. Jutri bo pretežno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti, popoldne pa se bo na Primorskem oblačnost povečala. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Pihati bo začel zahodni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo -4 do 0, na Primorskem do 3, najvišje dnevne od 9 do 14 °C.

V četrtek bo v vzhodnih krajih deloma jasno, drugod pa pretežno oblačno. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo veter zahodnih smeri. V petek bo sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo jasnilo. Zjutraj in dopoldne bo predvsem na jugozahodu Slovenije še občasno rahlo deževalo.