Vlada je po pol leta ugodila posavskim občinam, ki so upravičene do nadomestila zahtevale, da se povrnejo ugodnosti  v enakih višinah kot pred decembrsko spremembo uredbe. Foto: Goran Rovan
Vlada je po pol leta ugodila posavskim občinam, ki so upravičene do nadomestila zahtevale, da se povrnejo ugodnosti v enakih višinah kot pred decembrsko spremembo uredbe. Foto: Goran Rovan

Vlada je po pol leta ugodila posavskim občinam, ki so upravičene do nadomestila zahtevale, da se povrnejo ugodnosti v enakih višinah kot pred decembrsko spremembo uredbe. "Zadeve postavlja na pravo mesto, tako kot je bilo predtem. Uuredba je operativna, kar pomeni, da je na podlagi te uredbe mogoče izdati ustrezne odločbe in lahko pričakujemo ustrezne dogodke," ki jih do zdaj ni bilo, je o zadnji spremembi uredbe povedal župan občine Krško Miran Stanko.

Občina Krško dobi po novem 8 milijonov in pol evrov, le 150.000 manj, a v vmesnem času so dobivali le polovico sredstev, pravi krški župan: "V vmesnem času smo sicer dobivali neko nadomestilo, ki ga je prispevala nuklearka, vsi drugi zavezanci, to sta še sklad in Arao pa nista plačevala."

Ta denar naj bi jim povrnili po šestinah. V Brežicah so z novim letom ostali skoraj brez 400.000 evrov, zdaj se višina rente povrne na slaba dva milijona. Občina Brežice bo imela letno praktično skoraj 170.000 evrov manj sredstev. "Mi smo se zavzemali, da bi nuklearna renta ostala v enaki višini, morda bi bila celo višja, saj je 40 odstotkov ozemlja in prebivalcev v 10-kilometrskem pasu," je povedal brežiški župan Ivan Molan.

Največja sprememba je pri občini Sevnica, ki bo prejemala približno 160.000 evrov. "Kar le delno blaži anomalijo po neupravičenem odvzemu rente pred 6 leti," je opozoril župan občine Sevnica Srečko Ocvirk.

Upravičenki sta še občini Kostanjevica na Krki in Kozje, ki dobita vsaka približno 150.000 evrov. Poleg tega je vlada ugodila zahtevi posavskih občin, da se izdaja odločb za nadomestila prenese z ministrstva spet v pristojnost občinam, višina nadomestila pa se letno revalorizira z inflacijo.