Podjetje Moja elektrarna omogoča majhnim investitorjem sodelovanje pri izgradnji sončnih elektrarn. Foto: BoBo
Podjetje Moja elektrarna omogoča majhnim investitorjem sodelovanje pri izgradnji sončnih elektrarn. Foto: BoBo

Podoben koncept se je v Avstriji izkazal za zelo uspešen. Ingram Eusch iz podjetja PV Invest, lastnika slovenske družbe Moja elektrarna, je pojasnil, da so s takšnim načinom začeli pred tremi leti, saj so ljudje pokazali zanimanje za vlaganje v obnovljive vire energije, vendar niso imeli možnosti, da bi vlagali v velike elektrarne.

Prve elektrarne na avstrijskem Štajerskem
Začeli so z dvema 500-kilovatnima sončnima elektrarnama na avstrijskem Štajerskem in omogočili, da investitorji pri projektu sodelujejo z razmeroma majhnimi vložki.

Vse večje sončne elektrarne so financirane preko bank, prihodki iz prodaje elektrike pa gredo za plačilo posojil.

Njihov model temelji na tem, da bi banko nadomestili zainteresirani udeleženci, ki bi z razmeroma majhnim in varnim vložkom prišli do boljšega donosa ter bi s tem tudi nekaj prispevali k varstvu okolja.

Model je zgrajen tako, da so na razpolago posamezni paneli, katerih cena je 600 evrov, zagotovljena pa je fiksna obrestna mera, ki znaša pet odstotkov.

"Na naše presenečenje je bilo zanimanje tako veliko, da smo v dveh dneh prodali vse panele in smo tako lahko začeli gradnjo novih elektrarn. Trenutno pri poslu sodeluje okoli 500 ljudi, njihov povprečni vložek je približno 8000 evrov," je povedal Eusch.

Preprosto sodelovanje
Direktor Moje elektrarne Peter Kokot je razložil, da je pot do sodelovanja zelo preprosta in transparentna. Če se nekdo odloči vložiti v deset panelov, za to plača 6000 evrov, letno pa bo zato prejel 300 evrov obresti.

Vlagatelju se ni treba časovno vezati in svoj delež lahko kadar koli in brez kakršnih koli stroškov proda nazaj in ob tem dobi povrnjeno celotno kupnino.

Moja elektrarna je za zdaj zakupila dve sončni elektrarni, na strehah trgovskega centra Rutar v Mariboru z 907 paneli ter na trgovskem centru Dipo v Murski Soboti s 450 paneli.