Voda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 15 glasov Ocenite to novico!
Izvir
Voda je v Sloveniji javna dobrina, kdor jo želi črpati, mora za dovoljenje prositi državo ali občino. Foto: BoBo
       Skoraj zanesljivo bodo storitve, povezane z vodo, zaradi tega dražje za uporabnika.       
 Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj
Ustava
Nova ustavna pravica je pred vpisom naletela na številne kritike, predvsem zaradi poudarjanja vloge države pri izvajanju oziroma zagotavljanju te pravice. Foto: MMC RTV SLO
       Vzorcev ne jemljejo takrat, ko kmetje polivajo gnojevko ali ko je dež in je voda motna ali mikrobiološko onesnažena. Zato, da so bili rezultati navzven lepi.       
 Darko Drev, fakulteta za gradbeništvo in geodezijo

Dodaj v

Ustavna pravica do pitne vode ni zagotovljena vsem

Ukinitev državnega monitoringa pitne vode
15. december 2016 ob 14:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Ministrstvo za zdravje je pripravilo uredbo o pitni vodi, ki bo državni monitoring pitne vode, ki ga je izvajal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, prenesla na upravljavce vodovodov.

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da državni monitoring ukinjajo, ker so se podvajali vzorci z notranjim nadzorom, ki so ga izvajali upravljavci. V nacionalnem laboratoriju menijo, da so rezultati njihovega monitoringa verodostojnejši, saj so po obstoječem pravilniku upravljavci lahko sami izvajali preizkušanja v svojih laboratorijih brez akreditacije in preverjanja zunanjih služb.

Darko Drev s fakultete za gradbeništvo in geodezijo opozarja, da rezultati državnega monitoringa pogosto niso bili idealni. "Veliko vodooskrbnih sistemov, predvsem manjših, ni bilo skladnih. Če ne bo več tega neodvisnega zunanjega nenapovedanega nadzora in se bo upravljavec vodovoda dogovoril, kdo bo jemal vzorce, kdaj in katere bo vzel, vprašanje, ali bodo rezultati realni." Drev opozarja, da se pri notranjem nadzoru dogaja, da upravljavci jemljejo vzorce takrat, ko so rezultati najboljši. "Vzorcev ne jemljejo takrat, ko kmetje polivajo gnojevko ali ko je dež in je voda motna ali mikrobiološko onesnažena. Zato, da so bili rezultati navzven lepi."

Namesto državnega monitoringa zdaj ministrstvo za zdravje pozornost usmerja v načrt za zagotavljanje pitne vode, ki ga bodo morali imeti vsi upravljavci. Notranji nadzor je bil do zdaj opredeljen zelo ohlapno, opisuje Marjeta Recek z ministrstva za zdravje: "S terena smo dobili informacije, da so nekateri upravljavci imeli cele fascikle, pa se niso zavedali niti svoje odgovornosti niti niso strokovno vedeli, kaj upravljanje pomeni. Zdaj bo te načrte vsakih pet let pregledal NIJZ. Nacionalni laboratorij bo skrbel za informacijski sistem, pripravljal poročila o stanju vode v Sloveniji, del sredstev pa bomo namenili novonastalim tveganjem, kot so zdravila v pitni vodi."

Kritiki ocenjujejo, da bo namesto vzorčenja zdaj večji poudarek na skladnosti papirjev. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj svari: "Ko prepustimo nadzor tistemu, ki do neke mere ustvarja tudi dobiček z vodo, potem nevtralnost vsaj načelno zgubimo."

Zaradi državnega monitoringa so se odkrivali slabi vodovodi in se začeli sanirati. Izvajati se je začel leta 2004. Takrat je bila kar petina vseh vzorcev fekalno onesnažena, leta 2015 pa je bilo takih vzorcev tri odstotke. Glede mikrobiološkega onesnaženja so najbolj problematični manjši vodovodi.

Bo uredba vplivala tudi na znesek na položnici?
Kajfež Bogatajeva opozarja, da bodo znesek, ki ga bo država prihranila s tem, ko ne bo več izvajala monitoringa pitne vode, morali plačati uporabniki: "Skoraj zanesljivo bodo storitve, povezane z vodo, zaradi tega dražje za uporabnika."

Nacionalni laboratorij je leta 2013 pripravil izračun. Strošek na prebivalca bi bil, če bi se državni monitoring prenesel na upravljavce, na letni ravni majhen, vendar bi na manjših oskrbovanih območjih lahko dosegel tudi do 10 evrov.

Številnih parametrov ne vzorčijo
Kot poudarja Drev, v uredbi ni na primer vzorčenja salmonele, mangana in številnih drugih parametrov. Nataša Sovič iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano opozarja, da pri nas nihče ne spremlja novih onesnaževal: "Ne v notranjem nadzoru ne v državnem monitoringu nimamo razširjenih preiskav novih pesticidov, snovi s prednostnega seznama, ostankov farmacevtskih sredstev in snovi, ki jih že leta spremljajo v drugih državah EU-ja."

Šola zahtevala zamenjavo mesta vzorčenja
V nacionalnem laboratoriju neposrednih pritiskov zaradi rezultatov monitoringa niso imeli, so pa dobivali zahteve po menjavi merilnega mesta. Tako so denimo zaradi razvejanega internega omrežja želeli, da bi zamenjali mesto vzorčenja na neki šoli. V nacionalnem laboratoriju se strinjajo, da vzorčenje ni primerno med počitnicami, ko so uporabniki v stavbi, pa mora biti pitna voda za njih primerna ne glede na to, ali je težava interno omrežje ali voda, ki jo dobavlja upravljavec.

Slovenija na repu držav po mikrobiološki skladnosti vzorcev
Pred enim mesecem je izšlo evropsko poročilo, ki kaže, da je po ugotovljenih mikrobiološko skladnih vzorcih Slovenija na repu evropskih držav. Več neskladnih vzorcev so ugotovili le na Cipru in v Italiji. Gre za posledico slabe priprave vode oziroma dezinfekcije. Deset od 1.500 vzorcev je bilo fekalno onesnaženih. "Vse države članice dosegajo 99-odstotno skladnost. Vendar to poročilo zajema le velike sisteme, se pa v Sloveniji zavedamo, da so problemi pri malih vodovodnih sistemih, kjer poročanje ni obvezno. Na teh manjših vodovodnih sistemih bi se odrezali precej slabše," meni Sovičeva.

150.000 uporabnikov nima zagotovljene ustavne pravice
Slovenija je v ustavo zapisala pravico do pitne vode, vendar so območja, ki oskrbujejo manj kot 50 uporabnikov, izvzeta tako iz še veljavnega pravilnika kot iz uredbe, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje. Tudi člen, ki pravi, da mora biti pitna voda zdravstveno ustrezna in skladna, velja samo za vodovode, ki imajo več kot 50 uporabnikov. Uporabnikov takih vodovodov je v Sloveniji približno 150.000. Drev opozarja, da bo po ustavi zdaj treba vsem prebivalcem zagotoviti zdravstveno neoporečno vodo.

Na ministrstvu še ne vidijo celovite rešitve, kako bi tudi v praksi vsem zagotovili ustavno pravico do pitne vode. Poudarjajo, da je problematika večplastna, obstajajo tudi vaški vodovodi, ki se nočejo priključiti na javni vodovod in se ne zavedajo, da imajo slabo vodo. Slovenija je posebnost v evropskem prostoru, kjer je za pitno vodo navadno pristojno ministrstvo za okolje, pri nas pa je ta pristojnost razdrobljena na več ministrstev. Tudi to naj bi bil vzrok, zakaj ne najdejo rešitve.


Gorazd Rečnik, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 15.12.2016 ob 14:45
Kot sem napovedal, vse te spremembe okoli vode bodo samo prinesle slabšo vodo, dražjo vodo, manj investicij in predvsem več služb za naše. Ampak pri nas se ljudje nikoli nič ne naučijo.
vnk
# 15.12.2016 ob 14:46
Rezultati populizma.
Clovek
# 15.12.2016 ob 14:50
Rezultat bo, da nam po po pipah namesto vode pritekel smejalni plin: preiskava pa bo pokazala, da so vsi papirji povsem korektno izpolnjeni in da so vsi postopki bili pravilno izpeljani.

Ali je še mogoče ustaviti to neumnost?
Clovek
# 15.12.2016 ob 14:48
Ukvarjali se bodo s papirji, namesto z vodo. Priložnosti za moralni hazard kolikor hočeš.

Zamisel je smiselna le ob hkratni uvedbi odgovornosti notranjega nadzora za vsako klico, ki priteče skozi pipo. Kako je z odgovornostjo v naši državi, pa vemo.
valcek2010
# 15.12.2016 ob 14:55
vodovoari bodo dali v analizo nacionameu instutu,
kar bodo morali plačati
s tem bo porasli določeni stroški

glava bo pekla od cen
vse na račun javne uprave in njihovih storitev ki se preplačujejo in od tega dobro živijo

to bo potegnilo končno ceno za vodo
pol pa boste deževnico filtrirali in jo pili
pa iskali podtalnico ja

bodo se še tu lomila koplja
ker je v ustavi je težko izbrisat oz nemogoče tako da, težka jeba
sedaj še samo smeti dajte v ustavo
pa korucijo, pa vse za dobrobit politke in njihovih pastirjev
pol pa smo na konju
sm0ve
# 15.12.2016 ob 15:47
Vnos ustavne pravice do vode ni prinesel ljudem vode, temveč še več birokracije in večje stroške. Bravo SMC, Desus, SD in ZL. Hvala za nič.
luckyss
# 15.12.2016 ob 15:18
Če članek "prevedemo", potem gre takole nekako...
Državi gre v nos, ker imamo nekateri na podeželju lastna zajetja in sama nima nič od tega.
Zato nam bodo "v naše dobro" večkrat letno vzorčili vodo in seveda to tudi mastno zaračunali...
Zapomnite si te besede..
Skippy
# 15.12.2016 ob 14:58
Jaz vas preprosto ne razumem. Socializem (ki se ga zdaj spet gremo, tokrat pač z vodo) vedno vodi v to, da ali nečesa nimaš ali pa da za to blazno drago plačuješ, saj moraš pokriti celi državni aparat s 1000x preveč zaposlenimi. Kot da do zdaj vsi niste imeli dostopa do pitne vode, a ne? Spet so vas nategnili, pa še spet vas bodo.
ajša55555
# 15.12.2016 ob 15:21
A nas bojo žejne peljali čez vodo ?????
Bivši uporabnik
# 15.12.2016 ob 14:51
kot sem že omenil 100krat vas lds=Smc in sd tako kot pri vseh stvareh vlečejo za nos tudi tu.. s pravico vode v ustavo ni nič dokler ni zakona ki bi to dejansko izvajal, smc pa je določil da bo ta pripravljen do 2019 torej naloga za drugo vlado.... kaj vse piše v ustavi ne pomeni nič dokler ni zakona ki bi to v praksi udejanil
ampak predlagam da se ne pustite motit in ponovno izvolite lds=smc in sd tako kot že 25let doslej da boste potem tuhtali zakaj za vraga smo nerazvita birokratsko uradniška država kjer se podira javno zdravstvo, sodstvo, tiri kot v 19. stoletju, ceste pa v makedamu
tocco
# 15.12.2016 ob 15:31
Problem je v tem da moja babi nice piti vode iz 21km oddaljenr postaje na vodovodu ki je klororirana tako, da lahko z njo bakterije na wc al pa razkuzujes rastlinjak brez sredstev. Pa se plasticne cevi so upam da nebo zopet vsega kmet kriv. Pa da o kvaliteti izgradnje vodovoda in kanalizacije ne govorimo. Ampak to je ze druga tema,...
BepaJoseph
# 15.12.2016 ob 14:57
Ok-vodo imam ustavno zagotovljeno, se pravi mi pripada, kot sociala in bo zastonj.... Sedaj pa predlagam, da nam ustavno zagotovijo še elektriko, plin in bencin, zrak si bom pa sama zrihtala...
Skippy
# 15.12.2016 ob 16:04
A ne vidite, kako množično umiramo, ker do tega vpisa na papir nismo imeli čiste vode? Vi ste mislili, da vašo vodo hočejo multinacionalke (v resnici je ne rabijo), hočejo pa jo politiki in njihovi žepi. Ampak neumnost spravit iz ustave je neskončno težje kot jo spravit noter.
maximinus
# 15.12.2016 ob 15:12
zbiralnika deževnice še nimam.

vsaj diham zastonj, zaenkrat!
a verjamem da ne potvarjajo podatke o kvaliteti zraka? ne!
COP
# 15.12.2016 ob 15:12
Glede na dejstvo, da je pravica do čiste vode sedaj zapisana v Ustavo, je potrebno vsem, ki čiste vode nimajo, to takoj odklopiti. Red mora bit! Upam tudi, da bodo inšpektorji odšli takoj na teren in vsem, ki imajo vodnjake te zapečatili. Voda je od vseh, ne od privatnikov, so se drli podporniki vpisa v Ustavo. Naj tako bo.
Mindmaster
# 15.12.2016 ob 15:41
Se ze dogaja tocno tisto, kar sem napovedal, ko sem kot eden redkih nasprotoval nacionalizaciji vode. Ampak takrat sem bil neoliberalec, ki bi rad Slovenijo prodal Nestleju. Nic, racun boste itak placali sami.
valcek2010
# 15.12.2016 ob 14:52
nategnili so nas
upravljalci vodovodv so kdo
privatna podjetja, ki komaj čakajo da te oplenijo
voda je zastonj vodarna oz naročnina na vodo je draga 10x od cene vode
sab
# 15.12.2016 ob 22:07
Uzakonili so zakonsko pobiranje še več denarja od državljanov in to v privat žepe.
Mindmaster
# 15.12.2016 ob 15:40
Se ze dogaja tocno tisto, kar sem napovedal
galoper
# 19.01.2017 ob 15:51
Ustavna pravica do zdrave pitne vode ... bi se moralo glasiti besedilo, da se s tem poseže tudi v vodonosno okolje.
cocker
# 15.12.2016 ob 15:27
Nikoli ni bilo pravice in je ne bo za vse ljudi v naši državi! V Sloveniji je sranje to, da so pa nekateri še vedno priviligirani (res ne vem zakaj). Dobijo vse, kar zahtevajo, pitno vodo, elektriko, in ostale stvari, če ne, tud pretepajo. In vedno se jim ustreže ali pogleda skozi prste, ker so iz drugih etnične skupine kot navaden Slovenc??
rooster
# 15.12.2016 ob 15:16
eh
Pac-Man
# 15.12.2016 ob 15:48
luckyss
# 15.12.2016 ob 15:18

Državi gre v nos, ker imamo nekateri na podeželju lastna zajetja in sama nima nič od tega.
Zato nam bodo "v naše dobro" večkrat letno vzorčili vodo in seveda to tudi mastno zaračunali...
---------------------------

Če ti morajo pa po ustavi zagotoviti pitno vodo. Bog vedi, kakšno gnojnico zdaj piješ. ;)
grom-instrela
# 15.12.2016 ob 15:00
no, no, no, malo razsodnosti pa kljub temu velja imeti in malo pameti uporabiti pri sklepanju....
Si je kdo vzel pet minut časa in primerjal ceno kubika vode (m3) na položnici in ceno kubika vode (dm3) v plstenki?

Aja, plastenke kupujemo prostovoljno, voda iz pipe je pa prisila.
LOL
Kazalo