Voda
(8)

Poudarki

  • Nadaljevanje predvidoma 12. decembra
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 7 glasov Ocenite to novico!
Dravograd
Dravograd med jesenskimi poplavami leta 2012. Foto: Marijan Pušnik

Dodaj v

Verbund naj bi trdil, da je Dravograd poplavila Meža, ne Drava

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu
16. maj 2017 ob 17:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Začel se je postopek v odškodninski tožbi, s katero Občina Dravograd od avstrijske družbe Verbund zaradi poplavljanja reke Drave novembra 2012 terja odškodnino v višini enega milijona evrov.

Obmejna občina Dravograd leži na območju, kjer v Slovenijo iz Avstrije priteče reka Drava. Ta je s poplavljanjem novembra 2012 povzročila veliko škode na javni in zasebni infrastrukturi na območju Slovenije, pa tudi v Avstriji.

Občina: Kriv je Verbund
Na Občini Dravograd so prepričani, da je za poplavljanje reke Drave krivo ravnanje Verbunda, ki je upravljavec hidroelektrarn na reki Dravi v Avstriji, zato je občina proti družbi vložila odškodninsko tožbo, s katero od nje terja dober milijon evrov. Občina je Verbundu predlagala poravnavo, a do te ni prišlo, prav tako se strani nista poravnali na tokratnem predobravnavnem naroku. Je pa možnost poravnave še vedno odprta.

Strani vztrajata pri dozdajšnjih navedbah. Podali sta vsaka svoje pripravljalne vloge, na katere morata nasprotni strani odgovoriti. Postopek pa je spremljalo nekaj tudi nasprotujočih si razlag glede poteka in vodenja postopka.

Verbund: So škodo res povzročile poplave?
Odvetnik za Verbund Sašo Jovčič iz Odvetniške družbe Andrić je danes med drugim podal eno procesno grajo, v podajanju navedb na zapisnik pa je dejal, da iz doslej predloženega procesnega gradiva "še vedno ni razvidno, da bi škoda nastala ravno kot posledica novembrskih poplav, predvsem pa še vedno ni pojasnjeno, kako je tožeča stran ocenila posamezne postavke škode, ki jih tožena stran prereka, saj način ocenitve ni poznan".

Odvetnica dravograjske občine Magda Vraničar, ki je kritična do nekaterih postopkovnih manevrov tožene strani, pa je glede vsebine zadeve za medije dejala, da skuša tožena stran odgovornost za poplavni dogodek v Dravogradu pripisati vplivu reke Meže, ki se prav v Dravogradu izliva v reko Dravo. A izvedensko mnenje, ki ga je pridobila dravograjska občina, temu ne pritrjuje.

Postopki na več sodiščih
Nadaljevanje postopka v tožbi dravograjske občine proti Verbundu, ki je po obravnavah podobnih tožb na mariborskem sodišču prva takšna na slovenjgraškem sodišču, je predvideno za 12. september. Na mariborskem sodišču so sicer s prvimi obravnavami tožb zoper Verbund začeli februarja letos, a so jih doslej vse preložili za nedoločen čas, nekatere naroke pa celo preklicali zaradi razlogov, povezanih s tožbo Verbunda zoper Republiko Slovenijo na sodišču v Celovcu v Avstriji. Slovenski oškodovanci v poplavah leta 2012 tožijo Verbund za skupno 103 milijone evrov.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
VladoP.
# 16.05.2017 ob 17:55
Glede na vse skupaj (popolnoma nesposobno slovensko sodstvo in pravosodje sploh, klečeplazen pristop k tožbi, ...), bo še Verbund na koncu lepo skasiral od RS!!!
nonparel
# 16.05.2017 ob 18:36
Čudno, da jodlarji še Soče niso obdolžili.
Lluka
# 16.05.2017 ob 17:46
Kaj a zdej se ograjo ČIGAD ODVETNIK BO BOLJŠI. Al kako? Ljudje pa še vedno....
21.12.2012
# 16.05.2017 ob 19:29
A ni bil kriv dež?
QUENDI
# 16.05.2017 ob 20:38
....tožit bi morala tudi Država Republika Slovenija.....Avstrijci so pa tanki pri geografiji.....znano je to.....
REsnica
# 17.05.2017 ob 09:56
Na sodišču je tradicija, da odventika lažeta in pretiravata vsak v svojo smer. Vsak od njiju mora čimveč naložit na svojo stran tehtnice, da premaga nasprotnika.

Zanesljivo je pri ocenjevanju škode pretiravanja še in še...in zanesljivo bo kriva tudi količina dežja, ki je padla v reko na slo strani ki je verbund ni mogel upoštevat... Vse že videno.
rudes
# 17.05.2017 ob 20:31
Res zanimivo, da je bila takrat Meža tako visoka, da je zalilo celo Labot (Lawamund).
pace
# 17.05.2017 ob 13:43
Groza, naša nesposobna sodišča vse prelagajo "nekatere naroke pa celo preklicali zaradi razlogov, povezanih s tožbo Verbunda zoper Republiko Slovenijo na sodišču v Celovcu v Avstriji."
Verbund pa toži Slovenijo v Celovcu v Avstiji, kjer delujejo neprimerno bolj usposobljeni pravniki in sodniki kot pri nas in zaradi naših nesposobnih pravnikov in naših državnih pravobranilcev, kar se je v preteklosti že stokrat izkazalo, bomo zaradi tistih poplav kot najbolj oškodovano območje na koncu še mi plačali Avstrijcem in ne oni nam.
Kakšne poplave so bile v jeseni 2012 samo na ptujskem in dravskem polju, kjer teče samo Drava in ni nobene Meže še zraven. Nesposoben kader imamo, pa naj gre za popis in prikaz škode tako, da ta strokovno vzdrži, za sodstvo, branjenje države pred tujimi sodišči, ... karkoli p vzamemo pri nas, vse je blamaža in nesposobnost.
Kazalo