Voda
Odpadne vode, ki tečejo iz deponije Unično so v tamkajšnjem potoku pomorile ribe in rake, trdijo krajani. Foto: Radio Slovenija/Matic Rotar
Domačini KS Sedraž Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak

Dodaj v

Življenje ob odlagališču: "Smrad je grozljiv, oken sploh ne moremo več odpirati"

Okoljsko ministrstvo proučuje domnevne kršitve ravnanja z odpadnimi vodami
1. marec 2018 ob 10:34
Laško - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Prebivalci naselij Brezno in Belovo v občini Laško se že več let pritožujejo zaradi smradu, ki se širi z odlagališča odpadkov na Uničnem. Odpadne vode, ki tečejo iz deponije, so v tamkajšnjem potoku pomorile ribe in rake, trdijo krajani.

Na Deponiji Unično, ki so jo postavili v Hrastniku ob meji z občino Laško, zdaj poleg odpadkov iz petih zasavskih občin skladiščijo in predelujejo še odpadke iz Nove Gorice in Goričkega.

Krajani opozarjajo, da je zaradi vedno večjih količin odpadkov, ki jih vozijo na odlagališče, življenje v Breznem in Belovem postalo neznosno. "Smrad je grozljiv, oken sploh ne moremo več odpirati," pravi Fani Ramšak. Brane Seme dodaja: "Širijo se mrčes, podgane, krokarji, zelo se praši, dobili smo vse najslabše."

V potokih ni več življenja
Domačini trdijo, da je v potokih Ničnica in Breznica nekoč mrgolelo rib in rakov, zdaj pa jih ni več. Z odlagališča namreč uhajajo močno onesnažene odpadne vode, pojasni eden izmed domačinov: "Te izcedne vode v zadnjih letih, ko so povečali količino smeti v deponiji, opažamo skoraj vsak dan."

Inšpekcijske službe ne ukrepajo
Predsednica Krajevne skupnosti Sedraž Jožica Miša Alešovec pravi, da opozarjajo policijo, inšpekcijske službe, župana Laškega in župane vseh petih zasavskih občin, a se do zdaj ni nič spremenilo. "Inšpekcijske službe so nam poslale dva dopisa, kjer so nam pojasnili, da nismo stranka v postopku. So pa zapisali, da nas bodo obvestili, ko bodo domnevne kršitve proučili." Krajani Krajevne skupnosti Sedraž namreč niso stranka v postopku, ker živijo v Občini Laško, ta pa odpadkov ne vozi na odlagališče Unično.

Direktor zasavskega centra za ravnanje z odpadki, ki odlagališče opravlja, Vili Petrič, prizna, da jim je v ponedeljek zaradi okvare ušla odpadna voda, a pretirana skrb naj bi bila odveč. "Odpadna voda je bila razredčena, tako, da ni neposredne nevarnosti za ogrozitev življenjskega prostora. Res pa je, da je ta voda obarvana." Petrič dodaja, da bodo težave, ki pestijo krajane, skušali s pomočjo mešane skupine odpraviti.

Še proučujemo, ne moremo ukrepati …
Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da domnevne kršitve ravnanja z odpadnimi vodami deponije še proučujejo. Glede smradu pa za ukrepanje nimajo zakonske podlage. "V Sloveniji nimamo posebnih predpisov, ki bi urejali izključno problematiko smradu, glede drugih emisij iz odlagališča pa ugotovitveni postopek še poteka." A domačinom potrpljenja zmanjkuje in že razmišljajo o vložitvi tožb.

Matija Mastnak, Radio Slovenija; foto: Matic Rotar
Prijavi napako
Komentarji
hospitalit
# 01.03.2018 ob 10:57
Inšpektorji ne ukrepajo...o, pa se kako ukrepajo!sploh, ko je treba dati kazen 4200 eur za par vrečk brez racuna...
HOR
# 01.03.2018 ob 11:18
Važno je, da se eko davek pobira in proforma CO2 zatira, ostalo pa kakor pač...
Lunos
# 01.03.2018 ob 11:12
Nimamo kej. So prevec zasciteni, podobno kar se tice gnojnice.
HOR
# 01.03.2018 ob 11:31
"...V Sloveniji nimamo posebnih predpisov, ki bi urejali izključno problematiko smradu, glede ostalih emisij iz odlagališča pa ugotovitveni postopek še poteka." A domačinom potrpljenja zmanjkuje in že razmišljajo o vložitvi tožb..."

Skratka na ministrstva za okolje in prostor se izgovarjajo na svojo lastno nesposobnost, da v več, kot četrt stoletja obstoja RS problem smradu niso strokovno in zakonsko uredili...
Sprašujem se, če sploh redno zalivajo fikuse...!?

(Pa, da ne bo rešitev podobna, kot s cerkvenimi zvonovi za katere so se z zakonom po srednjeveško postavili proti znanosti in razglasili, da zelo hrupno zvonjenje ni hrup...)
Robiland
# 01.03.2018 ob 11:32
Ce ti smrad.npr. zmanjsa ceno nepremicnine je to podlaga za tozbo. Enostavno.
kingeston
# 02.03.2018 ob 11:05
ja, tak je to v sloveniji. totalne svinje smo.
Nikolaj
# 01.03.2018 ob 16:16
Inšpektorju pred njegov dom nasut goro smrdečih odpadkov.
Gepard007
# 02.03.2018 ob 01:00
Naj tožijo. Če pri nas ne bojo uspeli pa naj grejo na EU sodišče. Tam pa vedno izgubimo :D
Bivši uporabnik
# 01.03.2018 ob 13:17
Najhujše je, ker proti zasmrajevalcem nič ne moreš, ker smrad menda ni škodljiv. Ne upošteva pa se, da zaradi smradu ne moreš zračiti stanovanja ali pa preživeti dneva zunaj na vrtu. Mi imamo ta problem z grozno smrdečo kmetijo. Nekega dne so hlev z ogromno količino krav enostavno odprli na vse strani, zraven se meša gnojnica, smrdi huje kot v najbolj zanemarjenem wcju. Nimaš pa nobene možnosti tega ustavit. Pač en red bi pa moral obstajati, je že čas, da se to uredi.
antartide
# 04.03.2018 ob 20:51
Z zakonom proti smradu bi itak najprej prizadeli parlament.
tocco
# 01.03.2018 ob 13:32
No angel: top shop saj se bo :)
henodarling
# 01.03.2018 ob 13:10
In kam z vsemi odpadki?
Ima kdo idejo?

Samo blizu mene prosim, ne. A ne.
mag.lepi
# 01.03.2018 ob 11:57
v novem mestu odkar je pogorelo ni več odlagališča
Rotrolatte
# 01.03.2018 ob 10:42
Narava nas kaznuje, mi pa se sprašujemo zakaj...
tocco
# 01.03.2018 ob 11:44
Lunus a slučajno zakonsko ni določeno kaznovanje spusta v prost odtok ali norm skladiščnih kapacitet. Drugače pa obstaja prijava. Saj slednji posameznik nima ravno pravno politične moči, da bi se izognil kazni.
Kazalo