Poplave v Borštu. Foto: Goran Rovan
Poplave v Borštu. Foto: Goran Rovan
Dež po Sloveniji povzročal težave, a se vode že umikajo
Vzhodni del države zaradi vremena imel največ težav

Večina zaradi močnega deževja naraslih rek na jugovzhodu in severovzhodu države je začela upadati, reka Sotla pa v spodnjem toku še narašča in v prihodnjih urah lahko njen pretok za krajši čas preseže opozorilno vrednost, pravijo na Agenciji RS za okolje.

Opozorilni pretoki Pesnice, Ščavnice in Dravinje so začeli postopno upadati, umirja se tudi preseženi opozorilni pretok Rinže.

Reka Mura poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov. V noči na nedeljo in v nedeljo bo še nekoliko narasla in predvidoma v nedeljo zvečer v Gornji Radgoni dosegla največji pretok okoli 700 kubičnih metrov na sekundo.

Reka Krka se s posameznimi pritoki razliva na območjih pogostih poplav in še vedno narašča v srednjem in spodnjem toku. Največji predviden pretok okoli 330 kubičnih metrov na sekundo bo v spodnjem toku dosegla v nedeljo sredi dneva.

Ponekod po državi so se čez dan sprožili zemeljski plazovi, poročali so o zalitju kleti in poplavah meteornih vod, gasilci pa so posredovali tudi zaradi podrtih dreves.

Po podatkih agencije za okolje bodo sicer padavine do večera večinoma ponehale, ponoči in v nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, v nedeljo popoldne pa bodo nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta.

Dež po Sloveniji povzročal težave, a se vode že umikajo
Vzhodni del države zaradi vremena imel največ težav