Na območju zahodne in severne Slovenije so se že začele pojavljati močnejše nevihte. Foto: BoBo
Na območju zahodne in severne Slovenije so se že začele pojavljati močnejše nevihte. Foto: BoBo
Dež, kapljice
Deževno bo do četrtka, v petek pa prihaja četrti vročinski val. Foto: BoBo
Odkrita streha, Seničica
Neurja so v nedeljo ruvala drevesa in odkrivala strehe. Fotografija je nastala v Seničici, glede na napoved Arsa pa se utegne prizor marsikje ponoviti tudi danes, v ponedeljek. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Slovenijo je od zahoda dosegla hladna fronta. Ob tem lahko narastejo tudi hudourniški vodotoki, opozarja Agencija za okolje (Arso). Fronta bo zajela vso Slovenijo, dež pa bo v večjem delu države ponehal do torka zjutraj, po nekaterih nižinah pa bo nastala megla.

V torek dopoldne bo večinoma sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 20 do 25, na Primorskem do okoli 27 stopinj Celzija.

Voda je dopoldne zalivala kleti
V Radljah ob Dravi je zaradi zamašenih odvodnih kanalov voda zalila hišo. Prav tako je voda zalila nepremičnino v Mengšu, šlo naj bi za proizvodne prostore. O podobnih dogodkih uprava za zaščito in reševanje poroča še iz Komende, Kranja (prostori avtobusne postaje), Ajdovščine in Škofje Loke. Gasilci so vodo iz zalitih pisarniških prostorov črpali na Jesenicah ter v naselju Gozd Martuljek pri Kranjski Gori (gre za stanovanjski objekt). V Seničici je veter odkril streho hiše (naslovna fotografija). V Hruševem je strela povzročila požar na hiši.

V četrtek bo znova večinoma sončno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih. Konec tedna predvidoma prihaja že četrti vročinski val to poletje.

V nedeljo toča in ruvanje dreves
V nedeljo so neurja s točo prizadela Koroško in del Štajerske. Posledice vetroloma, ki je spremljal nedeljsko neurje na območju Črne na Koroškem, pregledujejo predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Podrtih je nekaj dreves v državnem in v zasebnem gozdu, je povedal Hinko Andrejc iz slovenjgraške enote ZGS-ja.

"Ni šlo za plaz, temveč za vetrolom," je pojasnil Andrejc. Nekaj dreves je padlo na občinsko cesto Bistra–Najevska lipa, kjer danes poteka sanacija, še več dreves pa je podrtih višje na pobočju, prav tako deloma v državnem in deloma v zasebnem gozdu. Po besedah Andrejca natančen obseg vetroloma še ni znan, naj pa ne bi bil večjega obsega. So pa o dogajanju že obvestili lastnike oz. upravljavca državnega gozda, družbo Slovenski državni gozdovi.

Teren si je ogledala tudi županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, ki ocenjuje, da je podrtih najmanj 30 dreves. Med njimi tudi nekaj zelo velikih. Glede zaprte ceste Bistra–Najevska lipa pa županja pravi, da je obvoz možen po drugih okoliških cestah. Obvoz je po njenih besedah ustrezno označen, je povedala.