Sneg je pobelil tudi priljubljeno izletniško točko Ljubljančanov, Šmarno goro. Foto: Tristan Podbršček
Sneg je pobelil tudi priljubljeno izletniško točko Ljubljančanov, Šmarno goro. Foto: Tristan Podbršček
Poplave, reka
Nekateri vodotoki so presegli opozorilne pretoke. Foto: BoBo

Reke po državi, ki so se v nedeljo in v ponedeljek dopoldne razlivale, večinoma že upadajo. Naraščajo le še reka Kolpa v spodnjem toku, Krka in Ljubljanica s kraškimi pritoki, ki bodo dosegli najvišji pretok v noči na torek.

Močan veter je podiral drevje v občinah Sevnica, Lenart in Brežice. Meteorna voda je zalivala kleti stanovanjskih in drugih poslopij v občinah Podlehnik, Slovenske Konjice, Radenci, Sežana in Cerklje na Gorenjskem.

Na Žagi v občini Bovec se je za stanovanjskim objektom sprožil plaz, ki je delno zasul tudi lokalno cesto. Prostovoljni gasilci so uredili odtekanje vode, da se je plazenje ustavilo.

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra je zaradi poplave zaprta lokalna cesta Blate-Rakitnica.

S slabenjem padavin bodo začeli upadati tudi vodotoki
Še vedno so veliki tudi pretoki nekaterih rek. Veronika Hladnik je za Radio Slovenija pojasnila, da lahko ob močnejših nalivih vodotoki dopoldne še naraščajo, popoldne pa se bodo gladine voda ob slabenju padavin začele počasi zniževati.

Opozorilne pretoke tako presegajo reke Kolpa, Ljubljanica s kraškimi pritoki, Sava Bohinjka v spodnjem toku in Vipava, ki se razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. V prihodnjih urah se lahko prehodno in manjšem obsegu razlijejo reke Sava v srednjem in spodnjem toku, manjše reke na območju Zasavja in tudi reka Dravinja, pravijo na Arsu.
Danes bosta še naraščali reke Ljubljanica in Krka s kraškimi pritoki, ki bodo največje pretoke dosegli predvidoma v noči na torek. Reka Krka se lahko razlije v manjšem obsegu na običajnih mestih ob strugi. Drugje po državi se razmere umirjajo.

Do popoldneva se bo dež umiril
Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bodo padavine dopoldne še pogoste, popoldne pa bodo slabele. Meja sneženja se bo spuščala tudi do nižin - ponekod v severni polovici države tako že sneži. Ob morju bodo sicer krajša sončna obdobja. Najvišje temperature bodo od 4 do 8, na Primorskem od 10 do 15 stopinj.

Jutri bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami. Meja sneženja bo občasno na okoli 500 m nadmorske višine. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah okoli -2, ob morju 8, najvišje dnevne od 2 do 6, na Primorskem do 12 stopinj.