Vreme in podnebje
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 4 glasov Ocenite to novico!
Portoriko
Celoten Portoriko je po orkanu ostal brez oskrbe z električno energijo. Foto: Reuters
Portoriko
Maria je povzročila hudo razdejanje v Portoriku, kjer so v strahu pred hudimi poplavami. Foto: Reuters
Portoriko
Eden največjih izzivov bo vnovična vzpostavitev dobave elektrike v Portoriku. Foto: Reuters

Dodaj v

Orkan Maria na Dominiki terjal 15 življenj

Orkan usmerjen proti Dominikanski republiki
21. september 2017 ob 14:02,
zadnji poseg: 21. september 2017 ob 20:14
San Juan - MMC RTV SLO, STA

Najmanj 15 je mrtvih, 20 ljudi na otoku Dominika pogrešajo, je po ponedeljkovem pustošenju po karibskem otoku Dominika sporočil premier Roosevelt Skerrit.

"Orkan je bil brutalen, nismo še videli takšnega uničenja," je sporočil premier in dodal, da je pravi čudež, da žrtev ni več sto, poroča BBC.

Domovi in šole so uničeni, telekomunikacije so prekinjene in glavna bolnišnica na otoku je še vedno brez elektrike, je iz sosednjega otoka Antigua sporočil Skerrit. Dodal je, da bo otok potreboval vso pomoč, ki jo svet lahko ponudi.

Orkan zapustil Portoriko
Orkan Maria, ki je oslabel iz četrte v drugo stopnjo, je ponoči sicer zapustil Portoriko, potem ko je tam povzročil uničenje in brez elektrike pustil vseh 3,4 milijona prebivalcev. Umrl je najmanj en človek.

Tamkajšnje oblasti so prebivalce pozvale, naj se zatečejo na višje ležeča območja, saj naj bi močno deževje, ki bo predvidoma trajalo do sobote, povzročilo hude poplave. Iz Portorika že poročajo o poplavljenih ulicah in potopljenih avtomobilih.

Medtem so že začeli odpravljati posledice orkana, ki je kot orkan četrte kategorije s sunki vetra do 250 kilometrov na uro otok dosegel v sredo zjutraj.

Guverner prosi za razglasitev naravne nesreče
Guverner Portorika Ricardo Rossello je ameriškega predsednika Donalda Trumpa prosil, naj na otoku razglasi naravno nesrečo, s čimer bi zagotovili zvezna sredstva za odpravo posledic.

Oblasti prebivalce pozivajo, naj do petka ostanejo na svojih domovih zaradi nevarnosti dolgotrajne prekinitve dobave električne energije ter padajočih dreves in ruševin.

Težavna vzpostavitev dobave elektrike
Eden največjih izzivov bo prav vnovična vzpostavitev dobave elektrike, saj je prekinjena na celotnem otoku. Županja prestolnice San Juan Carmen Yulín Cruz je opozorila, da bi izpad elektrike lahko trajal tudi do štiri mesece, saj je že orkan Irma močno oslabil sistem dobave elektrike, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Županja je v zaklonišču v solzah še povedala, da je uničenje skoraj popolno in da so številni deli prestolnice popolnoma pod vodo. Prebivalce Portorika so oblasti tudi opozorile, da jih še vedno ogroža možnost močnega deževja, novih poplav in zemeljskih plazov.

Guverner je za NBC News dejal, da je na otoku veliko lesenih hiš, ki nimajo nikakršne možnosti, da bi obstale.

Zdaj v strahu Dominikanska republika
Neurje s sunki vetra do 175 kilometrov na uro zdaj ustvarja razmere tropske nevihte v Dominikanski republiki, medtem ko se kot orkan druge stopnje pomika severozahodno. Čeprav je izgubil moč, se tudi v Dominikanski republiki nanj s strahom pripravljajo.

Predtem sta zaradi Marie v prejšnjih dneh na otoku Guadalupe umrla najmanj dva človeka, dva pa še pogrešajo.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 21.09.2017 ob 16:23
@Mirko Tipka
Spet ste delali iz miši slona...


Škoda, da nisi bil v torek na Portoriku, bi nam lahko poročal o rahli sapici, ki je po tvojem mnenju tam prijetno pihljala...

LINK do videa
Radoveden
# 21.09.2017 ob 16:26
Mirka za novinarja leta. Mirko kdaj bo letos prva prava pošiljka snega? Da vem rezervirat smučarijo. Če ne boš ti kriv.
Bivši uporabnik
# 22.09.2017 ob 07:13
Portoriko. Pred Mario in po njej:

LINK do slike
Skippy
# 21.09.2017 ob 18:12
V Sloveniji pade le majhen del tega dežja, ki tam pade v časovni enoti, pa že poplavlja ... tu pa se nekateri norčujejo iz te naravne katastrofe.
Mirko Tipka
# 21.09.2017 ob 15:29
Novinarji! Spet ste delali iz miši slona...

ali po domače: tresla se je gora, rodila se je miš
Kazalo