Sunki so ponekod presegli hitrost 70 kilometrov na uro. Foto: Pixabay
Sunki so ponekod presegli hitrost 70 kilometrov na uro. Foto: Pixabay
Veter, burja, severnik, pihati
Najmočneje je zapihalo na severovzhodu in jugovzhodu Slovenije. Foto: Reuters

Glede na podatke s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje so imeli zaradi močnega vetra ves dan veliko dela gasilci in delavci pristojnih elektro, komunalnih in drugih javnih podjetij. Po napovedih bo okrepljen veter pihal še do večera, najmočnejši sunki lahko ponekod presežejo hitrost 70 kilometrov na uro.

Z izpadi elektrike so se spopadali na območju Radencev in občine Ljutomer. V občini Lendava je veter nagnil električni drog čez cesto, zaradi česar so morali ukrepati dežurni delavci elektropodjetja. Ti so morali posredovati tudi v naselju Spodnji Boč na območju občine Selnica ob Dravi, kjer je podrto drevo pretrgalo elektrovodnike.

Podrta drevesa so ovirala promet ponekod na Štajerskem, v Pomurju, pa tudi v Ljubljani in na Dolenjskem. Precej težav so imeli na območju Celja, kjer je dopoldne močan veter podrl več dreves in drog javne razsvetljave. Na območju Šmartinskega jezera pa je odtrgal del pomola in ga skupaj z jadrnico in manjšim čolnom, ki sta bila privezana ob pomol, odnesel stran od obale. Pri tem se je manjši čoln potopil. Celjski poklicni gasilci so odtrgani del pomola odstranili in jadrnico privezali ob obalo.

Razkrite strehe
Veter je odkril streho na gospodarskem objektu v Spodnji Rečici na območju občine Laško. V Gotovljah v občini Žalec je nagnil drevo nad stanovanjsko hišo in razkril streho gospodarskega poslopja. V Mariboru je na Zagrebški cesti odkril streho zapuščenega objekta, v Dražencih v občini Hajdina pa je podrl drog javne razsvetljave, ki ga je dežurna služba Javnih služb Ptuj odstranila in namestila novega.

V Črnomlju je močan veter odtrgal pločevinasto obrobo na strehi, v Mozirju pa je močan veter najprej poškodoval streho pomožnega objekta pri nakupovalnem centru, ki je nato poškodovala dve vozili, nato pa je veter poškodoval tudi oglasno tablo nad cestiščem, ki so jo morali odstraniti. Veter je poškodoval tudi nekaj streh na območju občine Bohinj, kažejo podatki s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po napovedih Agencije RS za okolje se bo zvečer in ponoči od severa deloma jasnilo, severni veter pa bo postopno slabel. Jutri bo večinoma sončno, prav tako v torek in sredo, bo pa sveže, z mogočo jutranjo slano in meglo po nižinah.

Veter podiral drevesa in razkrival strehe
Veter podiral drevesa in razkrival strehe