Vreme
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 6 glasov Ocenite to novico!
Mangkhut velja za najmočnejši tajfun letos, ki je dosegel Filipine. Prizadel naj bi območje, na katerem živi okoli štiri milijone ljudi. Po ocenah filipinskega Rdečega križa bi bilo sicer lahko prizadetih kar deset milijonov ljudi. Foto: Reuters
Filipini
Tajfun je prizadel okoli 4,2 milijona ljudi, a za zdaj ni poročil o žrtvah, le o gmotni škodi. Foto: EPA
VIDEO
ZDA ogroža orkan, Filipin...

Dodaj v

Filipini: Tajfun z vetrom do 330 kilometrov na uro vzel 14 življenj

Tajfun ima 900-kilometrski premer
15. september 2018 ob 09:03,
zadnji poseg: 15. september 2018 ob 15:41
Manila - MMC RTV SLO, Reuters

Sever Filipinov je prizadel tajfun Mangkhut z vetrovi do 330 kilometrov na uro, ki je povzročil močne padavine in obsežne izpade elektrike ter komunikacij. Narasle vode in zemeljski plazovi so bili usodni za najmanj štirinajst ljudi, je sporočil svetovalec filipinskega predsednika.

Oblasti še ocenjujejo škodo, ki jo je povzročil Mangkhut, označen kot neurje pete kategorije. Gre za 15. in najmočnejše neurje, ki je državo prizadelo letos. Najmočnejši sunki vetra so imeli hitrost 305 kilometrov na uro. Tajfun se premika proti južni Kitajski in Vietnamu.

Trije ljudje, med njimi 13-letnik, so umrli v zemeljskem plazu v provinci Benguet, na območju Manile pa je utonila neka najstnica. "Število smrtnih žrtev bo verjetno še naraslo," je ob tem posvaril direktor nacionalnega sveta za boj proti naravnim nesrečema Ricardo Jalad. Oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma in poskrbijo za svojo varnost. Med 14 žrtvami sta tudi dva reševalca, ki sta umrla med reševanjem ljudi, ujetih v plazovih.

"Skoraj vse stavbe so poškodovane, strehe je odneslo," je dejal vladni uslužbenec v mestu Tuguegarao Rogelio Sending. Dodal je, da ni elektrike, prekinjene so tudi komunikacije, poroča Reuters. Prejeli so poročila o podrtih drevesih in električnih drogovih, ki blokirajo ceste, kar močno otežuje čiščenje in sanacijo.

Z obalnih predelov je bilo evakuiranih več deset tisoč ljudi. Nekateri ljudje so sicer raje ostali doma, da bi skušali zaščititi svojo lastnino. Oblasti pričakujejo poplave, zemeljske plazove in obsežno škodo.

Oblasti: Dobro smo pripravljeni
Filipinske oblasti so sporočile, da so na tajfun veliko bolj pripravljene kot leta 2013, ko je tajfun Haiyan razdejal osrednji del države in je umrlo 6.300 ljudi.

Tajfun je z vetrovi in močnim dežjem prizadel tudi glavno mesto Manila, kjer je prav tako prišlo do prekinitve dobave elektrike.

Mangkhut, ki ima 900-kilometrski premer, je postajal do Filipinov vse hitrejši, a se je že upočasnil. Hitrost vetrov je tako padla na 180 kilometrov na uro.

Na območju, ki ga je prizadel tajfun, živi okoli 4,2 milijona ljudi, od katerih je približno četrtina revnih. ZN ob tem ocenjujejo, da je tajfun prizadel 1,4 milijona kmetov in 100.000 ribičev.

Najmočnejši vetrovi, ki jih je povzročil Mangkhut, so bili močnejši od tistih, ki jih je prinesel orkan Florence. Ta je v ZDA povzročil pet smrtnih žrtev, brez elektrike pa je v Severni in Južni Karolini ostalo skoraj milijon gospodinjstev in podjetij.

B. V., K. T.
Manila
Prijavi napako
Komentarji
Aprila
# 15.09.2018 ob 18:14
Ubogi ljudje
luna med oblaki
# 15.09.2018 ob 13:31
Ubogi ljudje. Proti silam narave smo nemočni. In največkrat ujme prizadenejo tiste, ki so najbolj revni.
tupamaross
# 15.09.2018 ob 17:17
330 km na uro. Širina oblakov 900 km(!?).

Imam masivno grajeno hišo s streho. Če bi jo zadel veder z
hitrostjo 330 km na uro, dvomim, da bi od nje kaj ostalo.

Že več kot sto let se vremenske nepogode skušajo uporabiti
v vojaške namene. Koliko se je v teh raziskavah šlo daleč?
HOR
# 15.09.2018 ob 15:04
Tudi na Filipinih Tajfuni in podobni pojavi ne kažejo nikakršnega signifikantnega dolgoročnega trenda ( in tako niti rasti )...
klik...
gkrosl
# 16.09.2018 ob 02:47
# 15.09.2018 ob 15:04
Prijavi neprimerno vsebino Tudi na Filipinih Tajfuni in podobni pojavi ne kažejo nikakršnega signifikantnega dolgoročnega trenda ( in tako niti rasti )...
klik...


Se strinjam, a ni govora o tem. Prosim ne bodi kot elCartel na teniških rubrikah.
vidim
# 15.09.2018 ob 10:52
Vremenska vojna. Narediti ljudi uboge, da bodo lažje vodljivi ali pa kaznovati države, ki skušajo slediti svojim pravilom.
Kazalo