Zasnežena obalna mesta. Foto: Radio Koper
Zasnežena obalna mesta. Foto: Radio Koper
Pomol v Trstu
Zaledenel pomol v Trstu. Foto: Uporabnik iz Trsta
Trst
Trst v sredo. Foto: Uporabnik iz Trsta
Vremenoslovci opozarjajo, da bo predvsem na jugu in zahodu rahlo snežilo. Foto: TV Slovenija/Barbara Renčof
Snežilo tudi na Obali

Na jugu, zahodu in v osrednji Sloveniji rahlo snežilo, tudi ob morju. Policisti so zato opozorili, da se težavam ne bo mogoče izogniti. "To so predvsem manjše nesreče, kjer ni kakšnih hujših posledic, kljub temu pa pride zaradi teh nesreč do zastojev. V tem primeru je seveda treba biti strpen in počakati," je za Radio Slovenija opozoril komandir postaje prometne policije Mitja Palčič.

Zaradi sneženja je tudi na Obali obvezna zimska oprema. "Tudi na Obali, kadar so zimske razmere oziroma kadar je sneg, je treba imeti predpisano zimsko opremo. To so zimske pnevmatike. Če nimaš zimskih pnevmatik, letne pnevmatike s 3 mm profila in pripadajoče verige za ta kolesa," opozarja Palčič in dodaja, da snežne verige, če jih bodo imeli vozniki v prtljažniku ali bodo nepravih velikosti, ne bodo pomagale.

"Dogaja se, da ljudje imajo verige ... tako bom bolj jasno povedal: mercedes in verige za juga. Če nimate dobre opreme, raje ne pojdite s temi avti na cesto, ker boste naredili zastoj in seveda, kazni so visoke," svetuje komandir postaje prometne policije.

Izola: na voljo brezplačna sol in pesek
Z izolske komunale so medtem sporočili, da lahko njihovi uporabniki brezplačno prevzamejo sol in pesek za posipanje, in sicer na upravi podjetja, kjer si bodo lahko sami napolnili vreče. "V podjetju razpolagamo s 25 kilogramskimi vrečami, v kolikor pa bi uporabniki želeli manjše vreče morajo le-te prinesti s seboj," so še zapisali v komunali in dodali, da ceste že posipavajo, za zasebne dovozne poti pa morajo poskrbeti občani sami.

Na Ptuju "okroglih" -20
Četrtkovo jutro je bilo sicer najbolj mrzlo na Štajerskem in v Pomurju: na Ptuju in v Gačniku so namerili -20 stopinj, v Mariboru in Radencih -19, stopinjo več pa v Murski Soboti (-18). Po napovedih vremenoslovcev bo ponoči na Primorskem sneg prehajal v dež, zato bo možna poledica. Ponekod v notranjosti Slovenije pa bo rahlo snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -4, ob morju in na Goriškem okoli 0 °C.

V petek bo v notranjosti Slovenije občasno rahlo snežilo, na Primorskem pa rahlo deževalo. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -7 do -3, na Primorskem od 1 do 5 °C.

Prva žrtev mraza pri nas
Kot smo poročali že v sredo, so izredno nizke temperature zahtevale prvo smrtno žrtev v Sloveniji – moški iz okolice Maribora je zaradi podhladitve umrl na lastnem dvorišču, za življenje pa se bojuje še en človek.

Sneg je pobelil obalo (Foto: Andraj Šavko, Ines Cergolj, Eugenija Carl)

Snežilo tudi na Obali